Facebook Pixel

Ціни на промислову продукцію в Україні виростуть у найближчі 3 місяці — дані Держстату

Українські промислові підприємства прогнозують зростання цін та жаліються на низький попит. Про це йдеться у звіті Держстату «Очікування промислових підприємств у січні 2023 року».

Основні очікування промисловців

  • Зростання в найближчі три місяці відпускних цін на продукцію промисловості.
  • Уповільнення темпів зменшення кількості працівників на промислових підприємствах у найближчі три місяці.
  • Забезпеченість замовленнями, як і в грудні 2022 року — у середньому на 4 місяці роботи.


Ділова впевненість та діловий клімат

У січні 2023 року індикатор ділової впевненості в промисловості підвищився порівняно із груднем 2022 року на 4,2 в.п. і становив мінус 14,9%, у переробній промисловості цей показник підвищився порівняно з попереднім місяцем на 7 пунктів і становив мінус 14,3%.

Індикатор ділової впевненості у промисловості розраховується за результатами опитування щодо: поточного обсягу замовлень на виробництво продукції, запасів готової продукції та зміни обсягу виробництва продукції у найближчі 3 місяці.

Індикатор ділового клімату в промисловості та в переробній промисловості підвищився порівняно із груднем 2022 року на 0,3 пункта і становив мінус 1,1% та мінус 0,9% відповідно.

Індикатор ділового клімату у промисловості розраховується за результатами опитування щодо: виробництва за попередні 3 місяці, виробництва у наступні 3 місяці, замовлень (попиту) на , іноземних замовлень (експортного попиту), запасів продукції.

Окремі показники

  • За даними Держстату, очікування у січні 2023 року щодо обсягу виробництва продукції в найближчі три місяці в промисловості та в переробній промисловості становили мінус 6%.
  • Оцінка в січні 2023 року обсягу виробництва за попередні 3 місяці в промисловості становила мінус 19%, у переробній промисловості – мінус 20%.
  • Оцінка поточного обсягу іноземних замовлень на виробництво продукції (експортного попиту) у промисловості становила мінус 37%, у переробній промисловості – мінус 39%.
  • Найбільш стримуючими промислове виробництво чинниками є недостатній попит та інші фактори.
  • Завантаженість виробничих потужностей в січні впала на 0,6 пункта та в середньому становила 58,5%.

Нагадаємо, за прогнозом Нацбанку, інфляція у 2023 році сповільниться до 18,7% та продовжить знижуватися в наступні роки, а економіка відновлюватиметься завдяки зменшенню безпекових ризиків.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉