Facebook Pixel

НБУ недоотримав 9 млрд грн через арешт облігацій Сбєрбанку

Поліція Києва та прокуратура Подільського району вимагали арешту облігацій внутрішньої державної позики «Сбєрбанку росії», який перейшов у власність держави. Через це Нацбанк недоотримав 9 млрд грн, повідомляє видання «Лівий берег».

Що відбувалося зі Сбєрбанко

До Сбєрбанку ще 25 лютого 2022 року зайшов Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і розпочав його ліквідацію, фактично взявши у свої руки всі операційні процеси.

Але, за даними видання, слідчий суддя та банк не врахували, що за таких умов, згідно із законодавством, передбачено припинення всіх повноважень органів управління банку та звільнення з роботи його керівників.

Хто мав отримати кошти з рахунків Сбєрбанку

Згідно із законом, кошти мала отримати держава, але вони опинилися не на спецрахунку, а під арештом. Тож активи банку націоналізували, а вкладення в державні облігації— ні. Оскільки саме ICU обслуговувала фінансові операції Сбєрбанку, то після арешту ОВДП залишилися на рахунках в ICU. Тому видання робить висновок, що держава недоотримала 9 млрд грн, інвестовані Сбєрбанком в ОВДП.

Арешт державних облігацій передбачає тимчасову заборону розпоряджатися та користуватися цінними паперами з огляду на можливу конфіскаці. За даними правоохоронців, мотивом арешту було «існування ризику в ухваленні рішень керівництвом (банку) на шкоду державній безпеці України».

«Схиблена логіка»

«За якою схибленою логікою арештовані цінні папери на рахунках приватної компанії перебувають у більшій безпеці, ніж на рахунку в Національному банку України?» — ставить риторичне питання «Лівий берег».

Справу мали б розслідувати НАБУ чи СБУ, а не поліція, адже йдеться про привласнення та розтрату майна через зловживання службовим становищем, наголошують автори. Також йдеться про фінансування дій, вчинених із метою повалення конституційного ладу або захоплення державної влади в Україні.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб намагався оскаржити арешт, але програв спір у Київському апеляційному суді.

«Ухвала суду від 27 грудня 2022 року, остаточна й без права на касаційне оскарження, зацементувала прокурорський арешт на ОВДП, допоки триває слідство», — зазначає видання.

Подякувати 🎉