Facebook Pixel

Брудне повітря в Києві: ДСНС назвала основне джерело забруднення

Київ ніколи не був найзабрудненішим за якістю повітря містом України, повідомила у відповідь на запит The Page пресслужба Держслужби України з надзвичайних ситуацій. Рівень забруднення повітря в Києві за індексом забруднення атмосфери (ІЗА) з 2014 року змінювався в межах від 8,3 до 10,6 у.о., що є високим рівнем. Основним джерелом забруднення є автотранспорт – 85% шкідливих викидів.

ДСНС проводить постійні стаціонарні спостереження за 39 містами України. За рівнем забруднення атмосферного повітря Київ посідає 6-8 місце.

Дані: ЦГО

Дані: ЦГО

У Центральній геофізичній обсерваторії (ЦГО) повідомили, що не знають, якими датчиками вимірюються показники забруднення повітря на порталі IQ Air, за якою методикою розміщуються датчики та за якою методикою узагальнюються ці дані.

«Відомо, що рівень забруднення та індекс якості атмосферного повітря компанією IQ Air визначаються за однією домішкою – дрібнодисперсним пилом. ЦГО не стежить за забрудненням атмосферного повітря дрібнодисперсним пилом. ЦГО визначає в атмосферному повітрі вміст загального пилу», – йдеться в повідомленні.

ЦГО також не стежить за якістю повітря в автоматизованому режимі. З огляду на те, що забруднення повітря має велику інерційність, різких перепадів його значення впродовж доби або тижня, за даними ЦГО, не спостерігається. На відміну від даних ЦГО, дані IQ Air кожного дня характеризуються значними стрибками, які природними чинниками пояснити неможливо.

Дані: IQ Air

Дані: IQ Air

Дані: IQ Air

Дані: IQ Air

У ЦГО вважають сумнівними дані IQ Air. З огляду на прогнози Українського гідрометцентру на найближчі дні метеорологічні умови не сприятимуть розсіюванню шкідливих домішок у приземному шарі атмосфери.

Контекст. 12 жовтня 2020 року, за даними порталу IQ Air, Київ опинився на другому місці у світовому рейтингу забруднення повітря.

Подякувати 🎉