Facebook Pixel

Армія рф не зможе використовувати Starlink на полі бою: що зробили Пентагон і SpaceX

Представники Пентагону, які співпрацюють із SpaceX Ілона Маска, зупинили незаконне використання російськими військовими інтернет-терміналів Starlink на полі бою. Про це пише Bloomberg з посиланням на слова начальника відділу космічної політики Міноборони США.

Quote«Зараз ми успішно протистояли використанню Starlink росією, але я впевнений, що вона продовжить шукати способи, як використовувати супутники та інші комерційні системи зв’язку», – зазначив Джон Пламб, помічник міністра космічної політики США.

Як Пентагон і SpaceX зупинили використання російськими військовими Starlink на полі бою

За словами Пламба, США активно співпрацювали з урядом України та SpaceX, щоб зупинити незаконне використання росією терміналів Starlink. Проте він не уточнив, які тактики, методи чи процедури для цього використовували.

Джон Пламб також сказав, що успішно співпрацював зі SpaceX, попри те, що Ілон Маск часто висловлював прихильність до росії та антиукраїнську позицію.

Quote«Для нас SpaceX дуже надійний партнер, і вони швидко впроваджують інновації, корисні для Міноборони США», – сказав Пламб.

Чому Starlink досі продається в росії

Термінали Starlink у росії досі рекламуються, зокрема, на сайті е-комерції Ozon. Продавці кажуть, що вони діють через підписки від імені жителів європейських країн, де технологія ліцензована.

За їхніми словами, з’єднання працюють не всередині росії, а поблизу прикордонних регіонів, наприклад, на окупованих територіях України. Однак цього тижня користувачі скаржилися на значні проблеми з підключенням, пишe Bloomberg.

Сенаторка-демократ Елізабет Воррен у листі закликала Пентагон стримати використання Starlink в росії та інших регіонах, де на термінали немає ліцензій, оскільки це становить серйозну загрозу національній безпеці для США та їхніх союзників.

Це сталося після того, як Bloomberg News у березні 2024-го під час розслідування виявив, що деякі країни, зокрема з репресивними режимами, використовують Starlink без ліцензії.

Нагадаємо, до травня 2022-го Україна отримала 10 тис. терміналів Starlink, які забезпечують важливий зв’язок для військових. Пізніше Пентагон і SpaceX уклали контракт на $23 млн для передачі терміналів в Україну, який закінчується у травні 2024-го.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉