Facebook Pixel

Волинські археологи досліджують ніж вікінгів XI століття, знайдений у Володимирі

Ніж вікінгів ХІ століття. Фото: Віктора Баюка

Ніж вікінгів ХІ століття. Фото: Віктора Баюка

У квітні 2023 року у місті Володимирі археологи знайшли ніж вікінгів, який датується XI століттям. Нині знахідку опрацьовують та роблять її детальний аналіз. Про це повідомляє «Суспільне».

Ніж виявили під час розкопок в рамках реалізації проєкту нового будівництва навчального корпусу та укриття ліцею імені Олександра Цинкаловського.

Quote«Знахідка датується періодом княжої доби. Нині перед істориками стоїть завдання реконструкції та опису предмета», — науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

Після аналізу історичної знахідки предмет повернуть у Володимир.

Quote«Цей ніж був статусною, індивідуальною річчю якогось військового чи посадовця, використовувався як зброя. З одного боку на руків'ї ножа — руни із зображенням тварин, з іншого плетіння», — розповів археолог.

Розкопки у Володимирі

У Володимирі на території ліцею імені Олександра Цинкаловського у квітні-травні 2023 року тривали археологічні розкопки. 6 квітня під час дослідження перед будівництвом укриття та нового корпусу ліцею імені Олександра Цинкаловського у Володимирі археологи відшукали митну пломбу XI-XII століть.

На початку червня волинська археологічна експедиція завершила перший етап археологічних досліджень на території посаду літописного Володимира в урочищі Апостольщина, що знаходиться поруч із нинішнім міським ліцеєм. Загальна площа досліджень склала 1 тис. кв. м. У процесі польових робіт команда археологів дослідила культурний шар до глибини від 0,8 до 1,4 м. Під час розкопок вдалося віднайти понад 1000 різноманітних стародавніх предметів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉