Facebook Pixel

№ 5655: Рада повертається до Містобудівного кодексу. Що про це думають у НСАУ

Профільний підкомітет Верховної Ради розробить проєкт Містобудівного кодексу України. Про це повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Керувати написанням документа буде народний депутат, архітекторка Ганна Бондар, голова профільного підкомітету.

За словами Шуляк, її обрали через досвід: вона архітектор, очолювала в КМДА департамент, що видавав містобудівні умови та обмеження, департамент у профільному міністерстві.

Уперше про необхідність Містобудівного кодексу почали говорити ще 2007 року, коли Кабмін схвалив його концепцію. Перший варіант кодексу Верховна Рада прийняла в першому читанні у 2010 році (законопроєкт № 6400), але до другого він не дійшов. 2017-го уряд створив при Мінрегіоні робочу групу з розроблення нового проєкту Кодексу, але до Ради він знову «не дожив».

Олена Шуляк підкреслила, що за створення Містобудівного кодексу вирішили взятися знову, бо «з початку 2023-го Спілка архітекторів України, Асоціація міст, Рух «Чесно» активно пропонують» це.

Шуляк чомусь не згадує інший законопроєкт, який позиціювали саме як «реформу містобудування» – № 5655. Нагадаємо, проєкт уже 2,5 місяця після голосування у ВР лежить на підпису в Офісі президента.

Quote«Закликаю долучатися всіх, ...особливо тих, хто впродовж останнього часу висловлював бажання до створення такого потрібного Україні документа», — підкреслила Шуляк.

І пообіцяла максимальну підтримку, щоб новий кодекс розробили швидко — за 2 роки.

Quote«Упевнена, це має бути широкий публічний, чесний процес із залученням усіх суб‘єктів містобудування: мешканців, фахівців, землевласників, будівельників, девелоперів, місцевої та державної влади. Принципи обговорення мають бути засновано на принципах європейського діалогу з повагою до всіх сторін», — прокоментувала майбутня авторка Ганна Бондар.

Pro: архітектори готові співпрацювати

Чи буде Національна спілка архітекторів брати участь у розробленні Містобудівного кодексу, особливо більше після обшуків, які архітектори пов’язують з їхньою позицією щодо #5655? Це питання The Page поставило Анні Кирій, заступниці голови НСАУ.

Quote«Актуальність цього документа є надзвичайною. Містобудівний кодекс конче необхідний як законодавчий документ, який збалансує інтереси учасників містобудівної галузі. Сьогодні інтереси різних сторін процесу в законодавчій і нормативній базі розбалансовано, а законопроєкт #5655 ситуацію тільки погіршує», — прокоментувала Анна Кирій.

Вона нагадала, що НСАУ, рух «Чесно» та Асоціація міст уже ініціювали створення майбутнього Кодексу. Перші відкриті обговорення політики в галузі містобудування відбулися в рамках проєкту «Голос громадянського суспільства», який робить Валерій Пекар. Є запит на альтернативу так званій «містобудівній реформі» — так розробники називають скандальний #5655.

Quote«На жаль, те, як просувалася ця «реформа», та пов’язані із цим події підірвали довіру до пані Олени Шуляк як лідера цього процесу. Добре, що вона говорить про Кодекс, але вочевидь вона не має очолювати процес його розроблення, адже довіри до неї в усіх стейкхолдерів галузі сьогодні немає», — коментує Кирій.
Quote«Вважаю, добре, що лідерство в розробленні Кодексу делегували пані Ганні Бондар. Я вважаю, що з-поміж усіх парламентарів вона має найвищі компетенції в цій сфері. По-перше, вона архітекторка за фахом, по-друге, вона працювала в різних гілках влади (органах місцевого самоврядування, міністерстві, парламенті), тобто розуміє, як усе працює; по-третє, у неї є успішний досвід модерації таких складних процесів. Це хороша формула для лідера: експертиза, досвід, довіра», — говорить Анна Кирій.

Вона також додала, що НСАУ братиме участь у розробленні проєкту Містобудівного кодексу, якщо, звісно, архітекторів і урбаністів допустять до обговорень у підкомітеті.

Contra: розробляти Містобудівний кодекс будуть ті, хто голосував за #5655

До деяких майбутніх авторів законопроєкту, м’яко кажучи, є великі питання. Варто тільки подивитися, хто, крім Ганни Бондар, входить до складу підкомітету ВР з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій:

  • Тетяна Плачкова від ОПЗЖ, голосувала за #5655;
  • Олег Дунда - колись подав 1 656 правок до так званого «антиколомойського закону» в інтересах Ігоря Коломойського;
  • Антон Яценко — голосував за #5655, а 2014-го – за диктаторські «закони 16 січня», колишній віцепрезидент Тендерної палати, фігурант численних корупційних розслідувань;
  • Андрій Клочко, автор законопроєкту #7654, який фактично зривав призначення голови НАБУ та ставив під удар систему антикорупційних органів: НАЗК, БЕБ, ДБР;
  • Віталій Войцехівський - голосував за #7654;
  • Віктор М’ялик, забудовник із кількома ЖК у Київській області, голосував за #5655 і #7654;
  • Володимир Іванов і Андрій Стріхарський, обидва голосували за #5655 і #7654.

У грудні 2022 року, після епопеї з #5655, з підкомітету вийшов Дмитро Гурін – єдиний зі «Слуг народу», який голосував проти. Вийшов із коментарем: «Причина — у комітеті держвлади неможливо працювати. Дискусії немає, інтересу до реальних реформ теж немає». Також у ньому немає Івана Юнакова, ще одного професійного архітектора Ради.

Компроміс чи замилювання очей

Поки що не дуже зрозуміло: те, що противників #5655 запросили розробляти Містобудівний кодекс — це дійсно компроміс і визнання поразки з боку авторів чи банальне замилювання очей.

За даними руху «Чесно», законопроєкт № 5655 досі не ветовано, хоча петиція за вето набрала 42 тис.голосів (за необхідних 25 тис.) за пару днів після голосування 13 грудня 2022 року.

Quote«Уже завершується третій місяць, як президент ігнорує петицію громадян із вимогою ветувати законодавчу ініціативу № 5655. На ризиках цього проєкту в спілкуванні з представниками «Великої сімки» наголосила НАЗК. Але поки що президент, судячи з його мовчання, ці ризики та червоні лінії не бачить», — підкреслюють у «Чесно».

З іншого боку, Зеленський його не підписує вже 2,5 місяця. Можливо, в Офісі президента просто чекають, коли схлине хвиля обурень громадськості.

Подякувати 🎉