Facebook Pixel

43% українців вірять в астрологію, екстрасенсорику або тарологію

35% українців вірять в астрологію, 25% — в екстрасенсів, а 15% поважають тарологію. Про це свідчить дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Загалом 43% респондентів вірять хоча б в одне з переліку. Серед жінок цей показник вищий — 49% проти 36% серед чоловіків.

Віра у надприродне зростає з віком опитаних: від 26% серед молоді до 30 років до 51% серед респондентів старше 60 років. Також спостерігається зв'язок із фінансовим становищем — 65% осіб з низьким достатком вірять принаймні в одне з переліку проти 34% забезпечених респондентів.

Результати опитування КМІС щодо віри українців в астрологію, екстрасенсів та тарологію у 2024 році

Результати опитування КМІС щодо віри українців в астрологію, екстрасенсів та тарологію у 2024 році

Методологія опитування КМІС про віру в астрологію

Дослідження проводилось з 17 лютого по 5 березня 2024 року методом телефонних інтерв'ю. Загалом соціологи опитали 2008 респондентів на основі випадкової вибірки мобільних номерів.

Респондентам пропонувалось висловити ставлення («скоріше вірю» чи «скоріше не вірю») до трьох варіантів: астрології, екстрасенсорних здібностей та тарології.

Соціологи КМІС зазначили, що на результати могли вплинути жартівливі відповіді деяких учасників. Інтерв'юери намагалися оцінити ступінь серйозності висловлювань.

Quote«З одного боку, деякі респонденти могли давати жартівливі відповіді, що нібито вірять, хоча насправді це не так», — зауважили в КМІС.

Потенційні ризики віри у надприродне

Експерти вважають, що зростання інтересу до таких речей сталося внаслідок кризових періодів та психологічних випробувань. Цифрові технології також спростили доступ до астрологів та ворожок.

Попри поширеність віри у надприродне, дослідники застерігають від гострих висловлювань на адресу таких людей.

Quote«Основа віри є досить складною і її швидко не розвіяти простими аргументами (чи тим більше глузуваннями)», — попередили експерти.

Водночас ситуація потребує особливої уваги, оскільки недобросовісні особи можуть використовувати довірливість людей у складних обставинах для їхньої експлуатації чи спонукання до деструктивних дій.

Подякувати 🎉