Facebook Pixel

Цей день в історії. 29 вересня — Бабин Яр і Тузла

29 вересня в Україні відзначають День пам’яті трагедії Бабиного Яру. В 1941-му в цей день у Києві почалися масові розстріли євреїв – перші у Другій світовій. Загальна кількість жертв Бабиного Яру, за офіційними даними, сягає 100 тисяч.

В 1789 році Конгрес США проголосував за створення американської армії. The Page впевнений, що Україні знадобиться значно менше 250 років, щоб ЗСУ сягнули рівня армії США.

1829-го, через 40 років, у Великій Британії був заснований Скотленд-Ярд, офіційне поліцейське розслідувальне управління.

У 1922 році в цей день більшовики заарештували більшість отаманів Холодного яру на Черкащині. Сьогодні 93 бригада «Холодний яр» нищить комуністичних нащадків на Донецькому напрямку, а The Page допомагає колегам зі SPEKA збирати гроші на дрони для 93 бригади.

1954-го в був заснований CERN – Європейська організація з ядерних досліджень. Великий адроннний колайдер CERN в Швейцарії відкриває таємниці елементарних частинок.

Як росія в 2003 спробувала окупувати острів Тузла

Сьогодні, 29 вересня, виповнилось 20 років першій фактичній спробі рф окупувати Україну. В 2003-му росіяни почали будівництво дамби від Тамані до українського острова Тузла в Керченській протоці – мовляв, до 1925 року Тузла була частиною Таманського півострова. Президент Леонід Кучма терміново перервав офіційний візит до Латинської Америки та прилетів на Тузлу. Під час спілкування з путіним він відстоював незалежність України, і, здається, це було неочікувано для росіян. Голова путінської адміністрації Олександр Волошин навіть погрожував вдарити по Україні ядерною бомбою.

Українські дипломати нагадали американцям про Будапештський меморандум. 20 років тому це спрацювало.

23 жовтня 2003 року рф нарешті зупинила будівництво дамби. Від будівельників до прикордонників України залишилося не більше 100 м. Близько півтора місяця дві країни були на межі справжньої війни.

В грудні 2003 року Україна відкрила на Тузлі прикордонну заставу.

росія визнала Тузлу українською лише в липні 2005-го.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉