Facebook Pixel

Сьогодні Зеленський переконуватиме лідерів НАТО щодо строків запрошення України — Reuters

Сьогодні Зеленський переконуватиме лідерів НАТО щодо термінів запрошення України — Reuters

Сьогодні Зеленський переконуватиме лідерів НАТО щодо термінів запрошення України — Reuters

Президент України Володимир Зеленський зустрінеться з лідерами країн — членів НАТО на інавгураційному засіданні Ради Україна — НАТО після того, як вони заявили, що майбутнє його країни в Альянсі, але відхилили його заклик щодо озвучення строків членства. Про це повідомляє Reuters.

Він також окремо зустрінеться з президентом США Джо Байденом.

Очікується, що Сполучені Штати, Велика Британія, Франція та Німеччина нададуть Києву гарантії довгострокової підтримки безпеки у формі передового озброєння, навчання та іншої військової допомоги.

За словами офіційних осіб, інші країни приєднаються до цієї допомоги з власними двосторонніми зобов’язаннями.

Виступ Володимира Зеленського на мітингу у Вільнюсі.

Виступ Володимира Зеленського на мітингу у Вільнюсі.

На мітингу у Вільнюсі у вівторок Зеленський висловив розчарування тим, що НАТО не запропонувало строків членства.

Quote«НАТО зробить Україну безпечнішою, Україна зробить НАТО сильнішою», — сказав він багатотисячному натовпу людей у Вільнюсі.

У вівторок увечері він перейшов до більш м’якої риторики щодо союзників по НАТО.

Quote«Наша оборона – перший пріоритет. І я вдячний партнерам за готовність робити нові кроки. Більше зброї для наших воїнів – більше захисту життя для всієї України. Привеземо в Україну нові важливі інструменти захисту», — написав він у Twitter.

Умови членства

У НАТО заявили, що Україна не може приєднатися до його лав, поки триває війна з росією. Її лідери у вівторок повторили заяву 2008 року про те, що Україна приєднається до НАТО, але також дали зрозуміти, що це не станеться автоматично після закінчення війни.

Quote«Ми будемо в змозі надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли союзники погодяться й умови буде виконано», — йдеться в письмовій заяві лідерів.

У заяві зазначено, що НАТО має помітити прогрес у здатності українських Збройних сил до взаємодії з військами НАТО, а також у демократичних реформах і реформах сектору безпеки.

Позиція НАТО підкреслила розбіжності з-поміж його членів щодо прагнення Києва до членства. Члени НАТО в Східній Європі підтримали заклик Києва до чіткого та швидкого шляху до членства, стверджуючи, що приведення України під парасольку безпеки НАТО є найкращим способом утримати росію від повторного нападу.

Такі країни, як-от Сполучені Штати та Німеччина, були обережнішими, остерігаючись будь-яких кроків, які, на їхню думку, можуть втягнути НАТО в прямий конфлікт із росією.

Президент рф путін назвав перспективу вступу України в НАТО загрозою для росії. НАТО наполягає на тому, що це оборонний Альянс, який не має наміру її атакувати.

Хоча на саміті Україна не отримала того, чого хотіла щодо членства, вона отримала нові обіцянки зброї від членів НАТО.

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Париж постачатиме крилаті ракети великої дальності. Німеччина оголосила про нову допомогу на суму 700 млн євро, включно з двома пусковими установками ППО Patriot, а також додатковими танками та бойовими машинами.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉