Facebook Pixel

Франція передасть Україні ракети Scalp: характеристики та переваги нової зброї ЗСУ

Франція надасть для ЗСУ далекобійні ракети Scalp. Про це заявив президент Емманюель Макрон у вівторок, 11 липня. Перші ракети вже доставлені в Україну, інформує видання BFM Business.

Quote«Ми вирішили передати Україні нові ракети, які дозволять завдавати глибокі удари», — заявив Макрон.

Які характеристики мають ракети Scalp?

Ракети Scalp — французька версія британських Storm Shadow, які Лондон поставив Києву навесні:

  • можуть уражати цілі на відстані до 500 км;
  • рухаються зі швидкістю понад 1 тис. км/год на крейсерській висоті 30 м;
  • маршрут польоту встановлюється за допомогою GPS.

Scalp розроблені в 1990-х роках компаніями Matra та British Aerospace, а згодом їх почала виробляти компанія MBDA у двох версіях: Scalp — для Франції; Storm Shadow — для британців.

Французькі та британські ракети мають дуже схожі характеристики, заявив начальник Центру військово-політичних розслідувань Олександр Мусієнко в коментарі для телеканалу Freeдом.

Quote«Вони запускаються з літака, бомбардувальника Су-24. Летять на низькій висоті — до 30 м максимум. Тому їх важко відстежувати радарами. Летять вони доволі швидко, як для такого типу ракет — приблизно 1 тис. км/год», — зазначив він.

Які об'єкти можуть уразити ракети Scalp?

Цими ракетами Україна може уразити будь-які об'єкти на тимчасово окупованих територіях, зокрема й у Криму. Пріоритетними будуть склади з боєприпасами, центри управління, місця скупчення живої сили та техніки.

Quote«Ракет буде стільки, скільки буде достатньо для того, щоб розгромити всю військову інфраструктуру російських військ насамперед в окупованому Криму і, звичайно, на Сході: окуповані частини Луганської, Донецької областей», — наголосив Мусієнко.

Реакція росії на постачання ракет Scalp Україні

Представники Кремля заявили, що надання ракет Scalp для ЗСУ є «помилкою» Франції, яка нібито змусить росію «вжити контрзаходи».

За словами Олександра Мусієнка, москва панікує через постачання далекобійної зброї для українських захисників. Там розуміють, що ці ракети дуже складно збивати ППО. Тож у росії бояться серйозних наслідків через таку допомогу Україні від союзників.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉