Facebook Pixel

Цей день в історії: 10 червня з’явився закон про рівну оплату праці для чоловіків та жінок

Цей день в історії. 10 червня 1963 року президент США Джон Ф. Кеннеді в присутності членкинь Американської асоціації жінок з вищою освітою підвисав Акт про рівну оплату праці

Цей день в історії. 10 червня 1963 року президент США Джон Ф. Кеннеді в присутності членкинь Американської асоціації жінок з вищою освітою підвисав Акт про рівну оплату праці

10 червня у світі відзначають Всесвітній день модерну та День кулькової ручки, в Португалії – День Португалії, Камоенса та португальських громад, в Японії – День часу та годинників, а в Молдові – День прикордонника.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 10 червня в Україні та світі.

За легендою, 10 червня 671 року н.е. японський імператор Тендзі встановив водяний годинник (клепсидру) під назвою Рококу в центрі стародавньої столиці Оцу.

У 978-му великий князь Володимир Святославич сів на київський престол, скинувши старшого брата Ярополка. У захопленні влади Володимиру допомагало військо варягів (шведів) – за кілька років до того Володимир одружився з варязькою княжною Оловою. До Києва Володимир встиг захопити Полоцьк та одружитися вдруге – з Рогнедою, донькою вбитого ним варязького правителя міста Рогволода, – щоб мати «законний» привід приєднати Полоцьке князівство.

У 1190 році під час Третього Хрестового походу на шляху до Єрусалима імператор Священної Римської імперії Фрідріх Барбаросса потонув у турецькій річці Салеф (Гьоксу).

У 1793-му в Парижі під час Великої Французької революції в Саду рослин було створено перший публічний зоопарк.

115 років тому, 10 червня 1909 року, пасажирський корабель «Славонія» під час кораблетрощі поблизу Азорських островів уперше у світі використав сигнал SOS.

У 1917-му у Києві розпочав роботу I Всеукраїнський селянський з'їзд.

90 років тому, 10 червня 1934 року, при НКВС УСРР створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень (українське відділення ГУЛАГу).

10 червня 1943 року угорці Ласло та Дьордь Біро отримали патент на винайдену ними кулькову ручку.

10 червня 1944 року у концентраційному таборі Заксенгаузен загинув Олег Ольжич (Олег Кандиба), український поет, політичний діяч та археолог, син поета Олександра Олеся. Ольжич керував культурними напрямками діяльності Приводу українських націоналістів, очолював революційний трибунал ОУН, був заступником голови ПУН Андрія Мельника, а з 1942 року очолив ПУН на українських землях.

У 1963-му президент США Джон Ф. Кеннеді підписав Акт про рівну оплату праці, за яким мав бути ліквідований гендерний розрив у оплаті праці, а жінки отримали право на рівну з чоловіками зарплату.

10 червня 1967 року Ізраїль та Сирія дійшли згоди про припинення вогню. Шестиденна війна закінчилась повною перемогою єврейської держави.

У 2003-му НАСА запустила перший марсохід Spirit (Дух). Spirit успішно сів на Червону планету 4 січня 2004 року та почав свою подорож упродовж 2269 земних днів, або 3,3 марсіанських років. Наприкінці 2009 року його занесло пісками, і сонячні батареї втратили можливість заряджатись. Востаннє марсохід вийшов на зв’язок з Землею 22 березня 2010 року.

Подякувати 🎉