Facebook Pixel

Температурний скринінг та індивідуальний захист. Як працюватиме малий і середній бізнес з 11 травня

МОЗ опублікувало рекомендації для роботи малого і середнього бізнесу з 11 травня. Фото: УНІАН

МОЗ опублікувало рекомендації для роботи малого і середнього бізнесу з 11 травня. Фото: УНІАН

Кілька днів тому Кабінет міністрів продовжив карантин в Україні до 22 травня, проте з 11 числа його буде послаблено. Працювати дозволили кафе і ресторанам із замовленнями на винос і літніми майданчиками, салонам краси, магазинам одягу, тим, хто торгує електронікою, текстильними виробами й господарськими товарами, а також нотаріусам, адвокатам та іншим.

Проте до їхньої роботи є певні вимоги. Згідно з розпорядженням головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, всі об'єкти, на яких діятимуть послаблення, повинні вимірювати температуру у працівників перед початком робочого дня, розмістити антисептичні засоби на вході до приміщення; проводити дезінфекцію робочих місць; працівники й відвідувачі мають використовувати засоби індивідуального захисту.

Сьогодні ці вимоги повинен був розглянути Кабінет міністрів. За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, 6 травня на сайті уряду опублікують постанову з внесеними Кабміном змінами щодо ослаблення карантину.

А поки The Page розбиралося з рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я (МОЗ) і виділило головне.

1

Як працюватимуть ресторани та кафе з 11 травня

У працівників вимірюватимуть температуру. Якщо вона вище за 37,2 — до роботи не допускатимуть. У разі вимірювання температури у клієнтів потрібно дезінфікувати термометр. Біля входу розставити антисептики.

Обслуговувати клієнтів можна тільки навинос за попереднім замовленням або на літніх майданчиках під відкритим небом. Однак є умови: відстань між столами не менше 1,5 метра, за одним столом повинні сидіти не більше двох осіб. Про такі ж вимоги йдеться і в постанові Кабміну.

Відвідувачам забороняється входити до приміщення, а місце видачі замовлень повинно виключати їх вхід. При цьому потрібно передбачити можливість безготівкового розрахунку і обладнати полички для видачі замовлень без особистого контакту з клієнтом. Черг бути не повинно.

Меню потрібно розмістити поруч з місцем видачі замовлень — видавати його клієнтам забороняється. При цьому видача здійснюється в одноразовому посуді і закритій тарі.

Заклад має відсторонити від роботи працівників старших за 60 років, а ті, хто розраховує клієнтів, повинні бути в масках і одноразових рукавичках.

Співвласник мережі Tarantino family Дмитро Федотенков на своїй сторінці в Facebook звернув увагу на те, що в Києві можуть запровадити видачу інформталонів на літні майданчики ресторанів у період дії карантину.

Quote«Це безглуздо і марно. У зв'язку з колосальними втратами, які несе ресторанний бізнес в Україні, звертаюся до столичної влади проявити розсудливість, відмовитися від такої практики і дозволити роботу літніх терас без порушень правил благоустрою в місті», — зазначив він.
2

Як працюватимуть салони краси і перукарні

Тут теж потрібно вимірювати температуру в співробітників перед початком роботи, і якщо вона вище за 37,2 — до роботи не допускати. Прийматимуть відвідувачів тільки за записом і з інтервалом не менш ніж 15 хвилин між ними. Очікування черги має відбуватися назовні з дистанцією не менш ніж 1,5 метра.

Стороннім особам перебувати в залі заборонено. Виключення передбачено для однієї особи, котра супроводжує малолітніх дітей та осіб з інвалідністю. На вході до закладу потрібно розставити антисептики, а знаходитися в приміщенні може одна людина на 10 кв. метрів. Клієнти повинні заходити до салону тільки в захисних масках.

Між місцями надання послуг дистанція має бути не менш ніж два метри. Працівники повинні носити маски і одноразові рукавички, а після кожного клієнта дезінфікувати поверхні та інструменти.

3

Як працюватимуть пральні, хімчистки, ремонт одягу та взуття

У таких закладах діятимуть подібні вимоги: вимірювання температури в працівників, антисептики на вході, черги на вулиці, працівники повинні бути в масках і одноразових рукавичках. Клієнти також мають бути в масках, а після кожного з них у закладах повинні дезінфікувати поверхні, інструменти та все, до чого вони доторкалися.

Також МОЗ рекомендує тимчасово відсторонити від роботи працівників старших за 60 років.

4

Як працюватимуть заклади торгівлі непродовольчими товарами

У співробітників теж вимірюватимуть температуру перед початком роботи. Якщо вона вище за 37,2 — до роботи не допускатимуть. Після кожного вимірювання температури у клієнтів потрібно дезінфікувати термометр.

На вході повинні бути антисептики. Щодо кількості людей у приміщенні, то має бути не більше однієї людини на 10 кв. метрів. Відвідувачі повинні бути в захисних масках, а працівники ще й в одноразових рукавичках.

МОЗ і в цьому разі радить тимчасово відсторонити від роботи працівників старших за 60 років.

5

Як працюватимуть нотаріуси, аудитори та адвокати

Клієнтів прийматимуть за попереднім записом з проміжками не менш ніж 15 хвилин між ними. Відвідувачі чекатимуть на свою чергу на вулиці. Якщо людина прийшла без запису, біля дверей повинен бути розміщений домофон або дзвінок, а також інформація про те, як можна записатися на прийом.

6

Правила перебування в парках, скверах, садах, музеях під відкритим небом, а також лісопаркових та прибережних зонах і відкритих спортмайданчиках

Біля місць потенційного скупчення людей (йдеться про пам'ятки тощо) потрібно розмістити інформацію про важливість дотримання соціальної дистанції. Також потрібно забезпечити роботу туалетів на цих територіях, зон з рідким милом, антисептиками біля входу, регулярним прибиранням і дезінфекцією.

Відвідувачі можуть скористатися зонами відпочинку, однак з дотриманням заходів індивідуального захисту та не більше трьох осіб. Роботу атракціонів і проведення розважальних заходів, як і раніше, заборонено.

Міський голова Дніпра Борис Філатов раніше на свій сторінці в Facebook зазначав, що для тих, хто почав свою роботу в місті, основне правило — наявність масок, рукавичок і антисептиків. Щодо конкретно зелених зон, то їх поки відкриють лише для прогулянок. За словами Філатова, ті, хто збиратимуться у великі компанії, розпиватимуть спиртні напої і смажитимуть шашлики — отримають жорсткі санкції.

«Починаючи з 12 травня, залежно від розвитку епідемії та прогнозів щодо цього, у Дніпрі повинні почати працювати невеликі непродовольчі магазини, ательє, ремонт взуття, адвокатські та нотаріальні бюро. Зрозуміло, тут також потрібно буде дотримуватися особливого режиму – з масками, рукавичками, посиленою обробкою приміщень та вимірюванням температури як у працівників, так і у відвідувачів», — зазначив Філатов.

За його словами, при цьому в приміщеннях зможе бути присутньою лише одна особа на 10 кв. метрів. До перукарень та салонів краси можна буде потрапити тільки за попереднім записом і не більше одного клієнта на кожну послугу одночасно.