Новорічне застілля часто супроводжується вживанням алкогольних напоїв. Однак якщо не розрахувати з дозою і «перебрати», то відчуття на наступний день будуть не надто приємними. Також нерідко люди забувають за такий важливий елемент як закуска, що призводить до негативних наслідків.
The Page розповідає, чим закушувати, щоб не було похмілля.
Що вживати перед застіллям, щоб довше не п’яніти
Перед тим як сідати за стіл, необхідно заздалегідь легко перекусити. З'їжте вівсянку, омлет чи салат з куркою. На ситий шлунок алкоголь буде повільніше всмоктуватися в організм.
Також варто не лише перекусити, а й вживати достатню кількість води протягом дня. Під час застілля це допоможе печінці та ниркам ефективніше виводити продукти розпаду алкоголю.
Новорічне застілля
Чим краще закушувати алкоголь
Їжте ситно, але без перебору
Під час застілля слід віддати перевагу стравам, які, з одного боку, ситні, а з іншого — не створюють важкості в шлунку. Ідеально підійдуть м’ясо та риба. Вони утворюють на слизовій шлунка захисний шар, тим самим уповільнюючи всмоктування спирту.
Вживайте більше вуглеводів
Щоб наступного дня не було втоми та запаморочення, під час святкової вечері варто вживати вуглеводи — картоплю, крупи, хліб чи макарони. Вони допоможуть підтримувати рівень глюкози в крові.
Вживайте овочі та зелень
Легше перенести похмілля допоможе споживання овочів та салатів. Вітаміни та антиоксиданти, які вони містять, допоможуть організму краще справлятися зі стресом, який викликаний алкоголем.
Новорічне застілля
Чим краще не закушувати алкоголь
Уникайте солодкого
Солодощі, а особливо торти, тістечка та рулети, лише посилять симптоми похмілля. Також ці продукти підвищують рівень цукру в крові, що в поєднанні з алкоголем негативно впливає на роботу печінки.
Не їжте солоного
Солоні закуски можуть лише погіршити ситуацію, оскільки сіль затримує воду в організмі, сприяє набрякам і посилює зневоднення після вживання спиртного. Це лише ускладнить роботу печінки і нирок.
Тож чипси, сухарики, солоні горішки, оселедець — однозначно погані закуски.
Уникайте гострої їжі
Спеції, які є в гострих стравах, дратують слизову оболонку шлунка, котра й так страждає від алкоголю. Надмірне вживання гострої їжі призведе до печії, нудоти та болю в животі.
Цитрусові та кислі фрукти
Подразнює стінки шлунка також і кислота, яка є в цитрусових та кислих фруктах. Тож краще під час новорічного застілля утриматися від споживання апельсинів, лимонів, грейпфрутів, ананасів та мандаринів.
Новорічне застілля
Що пити разом з алкоголем, щоб полегшити симптоми похмілля
Важливо пам’ятати, що алкоголь виводить рідину з організму, тож під час застілля варто слідкувати за водним балансом.
Краще між тостами споживати звичайну питну воду, соки без доданого цукру або компоти. Однак не рекомендовано пити солодкі газовані напої, а тим більше запивати нами спиртне.
Вони лише збільшують навантаження на печінку через високий вміст цукру, а також пришвидшують дію алкоголю.