Щедра кутя — обов’язковий елемент святкового столу на Щедрий вечір, який за новим стилем відзначають 31 грудня, а за старим — 13 січні. Ця страва символізує достаток, добробут та єдність сім’ї. Щедра кутя, на відміну від пісної, має багатший склад. Досить часто в неї додають вершки, масло та молоко.
The Page розповідає, як приготувати щедру кутю за класичним рецептом.
Як інгредієнти необхідні для приготування щедрої куті
Для приготування щедрої куті знадобляться такі інгредієнти:
- Пшениця очищена — 200 г;
- Молоко (або вершки) — 1 склянка;
- Мед — 3 столові ложки;
- Горіхи (волоські, мигдаль чи фундук) — 100 г;
- Мак — 100 г;
- Родзинки — 50 г;
- Цукати або сухофрукти (курага, чорнослив) — 50-100 г;
- Вершкове масло — 1-2 столові ложки (за бажанням);
- Сіль — дрібка для смаку.
Щедра кутя
Покроковий рецепт приготування щедрої куті
Як приготувати пшеницю
Для початку зерно необхідно декілька разів промити. Далі залити пшеницю холодною водою і залишити на ніч.
Потім слід злити воду і залити 2-3 склянки свіжої. Пшеницю потрібно варити на слабкому вогні доки вона не стане м’якою, приблизно 1-1,5 години.
До майже звареного зерна додайте молоко або вершки й доведіть до кипіння.
Як підготувати мак
Мак потрібно промити й залити кип’ятком на 20-30 хвилин. Далі необхідно злити воду й перетерти насіння, поки воно не стане м’яким і не виділить «молочко». Зробити це можна у ступці або в блендері.
Як підготувати горіхи, сухофрукти та родзинки
Горіхи слід подрібнити та обсмажити на сухій пательні. Далі замочіть родзинки й сухофрукти в теплій воді на 10 хвилин. Потім злийте воду й обсушіть інгредієнти.
Наріжте цукати або ж сухофрукти дрібними шматочками.
Щедра кутя
З’єднання усіх інгредієнтів
У теплу пшеницю додайте мед і вершкове масло й ретельно все перемішайте. Важливо також, щоб мед рівномірно розчинився, однак і не перегрівався, оскільки в такому разі він втратить свої корисні властивості.
Потім додайте у страву мак, горіхи, сухофрукти, родзинки та цукати. Також можна додати дрібку солі, щоб підкреслити смак.