Гастро/Їжа

Як приготувати щедру кутю: покроковий рецепт

Щедра кутя — обов’язковий елемент святкового столу на Щедрий вечір, який за новим стилем відзначають 31 грудня, а за старим — 13 січні. Ця страва символізує достаток, добробут та єдність сім’ї. Щедра кутя, на відміну від пісної, має багатший склад. Досить часто в неї додають вершки, масло та молоко.

The Page розповідає, як приготувати щедру кутю за класичним рецептом.

Як інгредієнти необхідні для приготування щедрої куті

Для приготування щедрої куті знадобляться такі інгредієнти:

  • Пшениця очищена — 200 г;
  • Молоко (або вершки) — 1 склянка;
  • Мед — 3 столові ложки;
  • Горіхи (волоські, мигдаль чи фундук) — 100 г;
  • Мак — 100 г;
  • Родзинки — 50 г;
  • Цукати або сухофрукти (курага, чорнослив) — 50-100 г;
  • Вершкове масло — 1-2 столові ложки (за бажанням);
  • Сіль — дрібка для смаку.

Щедра кутя

Покроковий рецепт приготування щедрої куті

Як приготувати пшеницю

Для початку зерно необхідно декілька разів промити. Далі залити пшеницю холодною водою і залишити на ніч.

Потім слід злити воду і залити 2-3 склянки свіжої. Пшеницю потрібно варити на слабкому вогні доки вона не стане м’якою, приблизно 1-1,5 години.

До майже звареного зерна додайте молоко або вершки й доведіть до кипіння.

Як підготувати мак

Мак потрібно промити й залити кип’ятком на 20-30 хвилин. Далі необхідно злити воду й перетерти насіння, поки воно не стане м’яким і не виділить «молочко». Зробити це можна у ступці або в блендері.

Як підготувати горіхи, сухофрукти та родзинки

Горіхи слід подрібнити та обсмажити на сухій пательні. Далі замочіть родзинки й сухофрукти в теплій воді на 10 хвилин. Потім злийте воду й обсушіть інгредієнти.

Наріжте цукати або ж сухофрукти дрібними шматочками.

Щедра кутя

З’єднання усіх інгредієнтів

У теплу пшеницю додайте мед і вершкове масло й ретельно все перемішайте. Важливо також, щоб мед рівномірно розчинився, однак і не перегрівався, оскільки в такому разі він втратить свої корисні властивості.

Потім додайте у страву мак, горіхи, сухофрукти, родзинки та цукати. Також можна додати дрібку солі, щоб підкреслити смак.

Читати на The Page

Здоров'я

Одноразові контейнери для їжі збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань — дослідження

Гастро/Їжа

Яблучний пиріг, який тане в роті: ТОП-5 простих рецептів

Гастро/Їжа

Найсмачніша шарлотка з яблуками: 5 кращих способів приготування