Рататуй — овочеве рагу з прованської кухні, основними інгредієнтами якого є перець, баклажани, помідори та кабачки. Вперше рецепт рагу з'явився у кулінарній книзі у 18 сторіччі. Оригінальний рецепт не містив баклажанів, однак у сучасному варіанті складно уявити рататуй без них.
Рататуй за рецептом Поля Бокюза. Фото: Flickr/Dedra Wolff
У молоді ця назва викликає асоціацію з однойменним мультфільмом компанії Pixar. Ба більше, одним із прообразів шефа Гюсто став відомий французький шеф-повар Поль Бокюз. Рецептом саме з його кулінарної книги ділиться The Page.
Інгредієнти:
- 2 баклажани;
- 4 середні цибулини;
- 1-2 зубчики часнику;
- 5 маленьких моркв;
- 800 г томатів;
- 1 гілочка тим'яну;
- 1/4 лаврового листка;
- 3 столові ложки оливкової олії;
- 4 кабачки середнього розміру;
- сіль та перець.
Як готувати рататуй:
- почистіть баклажани, поріжте їх кубиками, покладіть у скляну посудину, рясно посоліть та залиште на 30 хвилин;
- мілко поріжте цибулю, почистіть та помийте часник;
- моркву почистіть та наріжте її тонкими паличками;
- потім потрібно бланшувати томати та порізати їх на чотири частини;
- далі необхідно варити томати разом із тим'яном, лавровим листом та зубчиком часнику протягом 30 хвилин на маленькому вогні;
- водночас потрібно нагріти рослинну олію та обсмажити цибулю та моркву;
- до цибулі та моркви додати баклажан, однак його потрібно добре віджати від вологи;
- далі очистить кабачки (якщо вони молоді, то цього можна не робити), важливо відрізати обидва кінчики;
- потім порізати кабачки кубиками та додати до моркви та цибулі;
- додавати кабачки потрібно приблизно через 15 хвилин після баклажанів;
- усі овочі гарно перемішати, додати томати, посолити, поперчити та накрити кришкою;
- час від часу помішувати суміш та перевіряти, чи достатньо солі та перцю;
- отриману суміш тушкуйте ще приблизно годину;
- подавати страву потрібно дуже гарячою, можна навіть у посуді, в якому її готували.