Facebook Pixel

ЄС виділить 1 млрд євро на закупівлю боєприпасів для України

Усі країни ЄС, окрім Данії, погодили план швидкого забезпечення України дефіцитними артилерійськими боєприпасами. На них витратять 1 млрд євро з Європейського фонду миру.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на Financial Times.

За словами одного з джерел FT, усі країни Євросоюзу, окрім Данії, а також Норвегія приєдналися до проєкту, який передбачає спільні закупівлі амуніції.

Quote«Я думаю, що це відбудеться швидко, дуже швидко. Гадаю, що йдеться про питання днів, тижнів, а не місяців», – додало джерело.

Саме озброєння може бути передано протягом кількох тижнів.

Після цього оборонне відомство Євросоюзу проведе перемовини з європейськими виробниками зброї, зокрема й у Норвегії, щодо виробництва снарядів калібру 155 мм.

За попередньо погодженим планом, у короткостроковій перспективі державам ЄС буде відшкодовано до 90% вартості боєприпасів. Потім рівень відшкодування поступово знижуватиметься до середнього поточного показника – приблизно 40%.

Крім того, буде створено спільну робочу групу ЄС із питань закупівель, яка розміщуватиме замовлення для заміни боєприпасів. Євросоюз також допомагатиме виробникам озброєнь збільшувати виробництво – зокрема, через інвестиції в нові заводи.

Очікується, що міністри оборони ЄС доопрацюють план наступного тижня перед зустріччю лідерів блоку 23 — 24 березня.

Нагадаємо, що 3 березня адміністрація Байдена оголосить про новий пакет військової допомоги на $400 млн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉