Facebook Pixel

ЄС збудує 30 фабрик для зберігання енергії

Євросоюз розпочав проєкт зі створення «батарейних фабрик». Про це пише «Укрінформ».

Віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович за підсумками зустрічі Європейського акумуляторного альянсу заявив, що в країнах ЄС буде створено 30 «гігафабрик» для збереження енергії. На його думку, це допоможе розвинути відновлювані джерела енергії та досягти нульового рівня шкідливих викидів промисловості до 2050 року.

«Через російську агресію проти України ціна на газ у ЄС стала майже всемеро вищою, ніж у США. Окрім того, інші економіки також прагнуть швидкого розвитку батарей, стимулюючи їхнє виробництво та видобуток сировинних матеріалів, змінюючи глобальні правила гри», — наголосив представник Єврокомісії.

За його словами, учасники Європейського акумуляторного альянсу мають приділити увагу усуненню ризиків і позбавленню залежності від третіх країн у постачаннях рідкоземельних металів, особливо від Китаю. На Піднебесну припадає до 80% рідкоземельних матеріалів, що використовуються в промисловості ЄС.

Загалом минулого року державні та приватні інвестори вклали в «батарейну» екосистему ЄС €180 млрд. Ця мережа охоплюватиме 160 промислових проєктів сукупною потужністю 70 гігават-годин встановленої батарейної спроможності. Але це все ще доволі мала кількість енергії. Для порівняння: за грудень 2021 року Україна спожила 15,3 тис. гігават-годин електроенергії.

Нагадаємо, що дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній уже 19 днів поспіль і наразі не прогнозується.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉