Facebook Pixel

ЄС може призупинити вступ Грузії у блок через закон про «іноагентів»

Понад 30 депутатів Євросоюзу закликали припинити вступ Грузії у блок, якщо країна не відмовиться від «російського» закону про іноземних агентів і не виконає інші умови Союзу. Про це йдеться у листі євродепутатів до Жозепа Борреля, представника ЄС з питань закордонних справ.

Чому депутати ЄС хочуть призупинити вступ Грузії у блок

Quote«Тривала недемократична поведінка грузинської влади, зокрема її агресивність у просуванні «російського» закону про іноземних агентів, використання сили проти мирних демонстрантів, перетнула межу», – йдеться у заяві євродепутатів.

За словами чиновників, така поведінка уряду Грузії суперечить крокам, які країна зобов’язалась виконати після того, як отримала статус кандидата у члени ЄС.

Євродепутати закликати Жозепа Борреля вжити проти Грузії наступних заходів:

  • Поведінка грузинської влади та провідної партії «Грузинська мрія» суперечить зобов’язанням країни-кандидата на вступ до ЄС. Статус кандидата Грузії має бути призупинено без будь-якого прогресу у процесі вступу.
  • Фінансування ЄС державного бюджету Грузії та урядових програм має бути переглянуто.
  • Проміжна оцінка прогресу Грузії у виконанні дев’яти зобов’язань перед ЄС має бути виконана без затримок.
Quote«Останніми роками ми підтримали грузинський народ та його бажання приєднатися до ЄС. Ми як і раніше готові робити це, але демократичні критерії для всіх кандидатів у члени ЄС однакові і їх потрібно поважати», – йдеться у заяві чиновників ЄС.

Заклик припинити вступ Грузії до ЄС підписали депутати Німеччини, Франції, Литви, Бельгії, Естонії, Нідерландів, Данії, Румунії, Словаччини, Чехії, Португалії та Латвії.

Нагадаємо, уряд Грузії просуває закон про «іноземних агентів», за яким грузинські компанії, що отримують понад 20% фінансування з-за кордону, повинні реєструватися як агенти іноземного впливу. Це обурило суспільство і призвело до численних мітингів проти партії при владі – «Грузинська мрія». ЄС назвав цей закон обмеженням громадянського суспільства.

Подякувати 🎉