Facebook Pixel
IT

Як віртуальні активи регулюватимуться в Україні

Україна розробила законопроєкт «Про віртуальні активи», що відповідає рекомендаціям Єврокомісії стосовно заявки України на членство в ЄС. Про це повідомила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку під час міжнародного форуму «Фінансовий моніторинг 2023» 7-8 грудня 2023-го.

Quote«В Україні вже тривалий час існує закон «Про віртуальні активи», але він не запрацював, бо ще не ухвалили потрібні зміни до Податкового кодексу. Було ухвалене рішення не вигадувати «український велосипед», а імплементувати положення Регламенту ЄС для євроінтеграції України», – розповів Владислав Будяков, начальник управління держрегулювання обороту на ринку віртуальних активів НКЦПФР.

У лютому 2023-го Верховна Рада ухвалила закон про віртуальні активи із правками Зеленського. Це стало першим кроком до легалізації правовідносин між учасниками ринку віртуальних активів.

У червні 2023-го НКЦПФР презентувала законопроєкт про оборот віртуальних активів в Україні на основі Регламенту ЄС MiCA (Markets in Crypto assets), що відповідатиме вимогам законодавства ЄС.

Про перспективи криптоактивів в Україні раніше писала Speka:

Закон «Про віртуальні активи» надає їм юридичного статусу, встановлює їх класифікацію, що дозволяє захищати права, зокрема у суді, на криптоактиви, а у подальшому сприятиме процесу оподаткування доходів від діяльності з такими активами.

Що входить у поняття віртуальних активів

Віртуальними активами можна вважати криптовалюту, NFT та інші токени, ігрові скіни тощо. Новий український закон фактично легалізував ті сфери обігу віртуальних активів, які функціонують та розвиваються в Україні, але не контролюються державою.

Що визначає закон «Про віртуальні активи»

Закон встановлює вимоги щодо розміщення публічної інформації про віртуальні активи. Особа, яка здійснює таке розміщення, має підготувати та опублікувати публічну інформацію, визначену законом, яка містить:

  • найменування особи, яка здійснює публічну пропозицію;
  • адресу вебсайту особи, яка здійснює публічну пропозицію;
  • загальну інформацію про віртуальні активи, що пропонують до продажу, та опис прав, які посвідчують ці віртуальні активи (за наявності);
  • умови придбання та відчуження віртуальних активів;
  • інформацію про можливі ризики, пов'язані з придбанням віртуальних активів, тощо.

Хто зможе надавати послуги, пов'язані з віртуальними активами?

Надавати послуги у сфері обігу криптоактивів можуть юридичні особи, як резиденти, так і нерезиденти. Для цього компанії необхідно отримати відповідний дозвіл від НКЦПФР. Якщо компанії будуть надавати такі послуги без дозволу регулятора, то їм доведеться сплатити штраф від 34 000 грн до 119 000 грн.

Quote«Якщо компанія планує надавати послуги, пов'язані з віртуальними активами, які забезпечені валютними цінностями, слід враховувати, що таку діяльність може здійснювати лише фінансова установа. У такому разі необхідно також отримати відповідну ліцензію від НБУ», – зазначає адвокат GOLAW Олександр Meльник.

Які переваги ухвалення закону про віртуальні активи

  • компанії та фізичні особи зможуть задекларувати та легалізувати доходи від продажу віртуальних активів;
  • усі учасники ринку можуть захистити свої інтереси та права на будь-який віртуальний актив у суді та в інших органах державної влади;
  • учасники ринку зможуть офіційно співпрацювати з банками (відкривати рахунки, брати кредити тощо);
  • компанії, які надають послуги, пов'язані з обігом віртуальних активів, зможуть залучати інвестиції та капіталізувати свій бізнес;
  • всі учасники ринку матимуть можливість ухвалювати рішення на основі відкритих консультацій із державними органами;
  • криптокомпанії отримають можливість набувати статус резидента «Дія.City» (вільної зони зі спеціальними податковими та економічними умовами);
  • біржі та криптообмінники зможуть легалізувати свою діяльність та надавати послуги на законних підставах.
Подякувати 🎉