Facebook Pixel

«Спецоперація та мир»: як росія скасовує власні оперу та балет через війну в Україні

Російський «Большой театр» без попередження та пояснень скасував постановки опери режисера Тимофія Кулябіна «Дон Паскуале» та балету Кирила Серебренікова «Нурєєв».

Це дуже засмутило шанувальників, які дуже чекали на вистави, і вже купили квитки, повідомляє Reuters.

Особливо обурив глядачів кенселінг балету «Нурєєв» — відомого підняттям теми ЛГБТ+, яку на росії на законодавчому рівні вважають «пропагандою гомосексуалізму».

Тут треба зазначити, що премʼєра твору відбулася у 2017 році, незважаючи на середньовічне російське законодавство: як зазначає видання, сюжет став «випробуванням терпимості Кремля».

Він висвітлює історію танцюриста Рудольфа Нурєєва, що втік на Захід у 1961 році, а сама постановка включає ніжну сцену з коханцем-геєм.

Тим не менш, не сам сюжет став причиною скасування вистав. Скоріше за все, це була реакція на висловлювання обох режисерів, що вже давно проживають за межами рф, проти війни в Україні.

Наприклад, Кулябін у себе в Instagram висміював те, як росія подає криваву війну у підконтрольних ЗМІ. Зокрема, він виклав макет обкладинки книги Льва Толстого «Війна і мир», замінивши перше слово назви на «Спецоперація».

Нещодавно він виклав ще одне фото на підтримку України із синьо-жовтою символікою та підписом «діти», який, нагадаємо, був біля театру у Маріуполі, що зрівняли з землею рашисти.

Зі свого боку, Серебреніков заявив у квітні, що вторгнення рф до України розбило йому серце.


Контекст.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉