Facebook Pixel

Україна цього року відмовиться від імпорту газу – Чернишов

Для цього держкорпорації потрібно збільшити видобуток газу на 8%, а приватним корпораціям – на 16%. Про це пише Bloomberg, посилаючись на інтерв’ю з головою НАК «Нафтогазу».

Якщо це вдасться, це стане першим роком в історії країни з 1991 року, коли вона припинить імпортувати газ.

За останні місяці державне підприємство імпортувало менше газу, ніж планувалося, щоб допомогти виробляти електроенергію після того, як інфраструктура постраждала від авіаударів Росії. За словами Чернишова, з кінця жовтня компанія закупила приблизно половину із запланованих 2 млрд кубометрів палива.

Міжнародний валютний фонд наприкінці минулого року підрахував, що у 2023 році Україні потрібно буде закупити 5 млрд кубометрів газу. На те саме розраховує й «Нафтогаз» за найгіршим сценарієм, говорить голова правління НАК.

Quote«Зростання внутрішнього виробництва — це наша стратегічна мета, і ми маємо це зробити самі, — сказав Чернишов у своєму кабінеті в Києві. — Це не лише питання бізнесу, це питання виживання та незалежності України».

Водночас він наголосив, що збитки, завдані його нафтогазовим об'єктам, уже складають майже $1 млрд.

За словами Чернишова, «Нафтогаз» забезпечив постачання газу по всій країні й навіть у такі райони, як-от Донецька область, де тривають важкі бої.

Нагадаємо, що торік в Україні було видобуто 18,5 млрд куб. м природного газу. З них АТ «Укргазвидобування» протягом року видобуло 13,2 млрд куб. м газу, а приватні компанії – до 4,3 млрд куб. м.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉