Facebook Pixel

США схвалили відправку в Україну F-16 з Данії та Нідерландів — Reuters

Винищувач F-16. Фото: Reuters

Винищувач F-16. Фото: Reuters

Вашингтон надав Данії та Нідерландам офіційні запевнення, що Сполучені Штати прискорять затвердження запитів на передачу F-16 для відправлення в Україну, коли пілоти пройдуть підготовку. Про це повідомляє Reuters.

Державний секретар США Ентоні Блінкен надіслав листи своїм данському та нідерландському колегам. Він запевнив, що запити на винищувачів будуть обов’язково схвалені.

Quote«Я пишу, щоб висловити повну підтримку Сполучених Штатів як передачі Україні винищувачів F-16, так і підготовці українських пілотів кваліфікованими інструкторами F-16», — йдеться в листі Блінкена до двох посадовців.

Цього місяця в Данії коаліція з 11 країн мала розпочати навчання українських пілотів керувати винищувачами F-16. У липні виконуючий обов’язки міністра оборони Данії Троельс Поульсен заявив, що країна сподівається побачити «результати» навчання на початку 2024 року.

Члени НАТО Данія та Нідерланди очолюють міжнародні зусилля з підготовки пілотів, а також допоміжного персоналу, обслуговування літаків і, зрештою, надання Україні можливості отримати F-16 для використання у війні з росією.

Quote«Залишається критично важливим те, що Україна здатна захистити себе від триваючої російської агресії та порушення її суверенітету», — зазначив Блінкен.

Президент США Джо Байден у травні схвалив програми підготовки українських пілотів на F-16. Окрім навчання в Данії, мав бути створений навчальний центр у Румунії.

Подякувати 🎉