Facebook Pixel

В Україні все ще є 2088 компаній із російським корінням

2088 компаній України мають приховане російське або білоруське коріння в складній структурі власності. Це виявила платформа VKURSI після аналізу ланцюжків від першого до восьмого «колін зв’язку» всіх компаній України.

Такі компанії знайшли на підставі даних russian Roots – реєстру компаній України, пов’язаних із рф і рб, для професійної перевірки контрагентів і виявлення російського коріння.

Станом на січень 2023 року до реєстру потрапили 23 859 компаній із прямим та непрямим (прихованим) корінням, а також 29 943 громадянина та резидента рф і рб.

704 компанії мають історичний зв’язок з рф і рб: реєстраційні дії в ЄДР відбулися після 24 лютого 2022 року.

2088 компаній України мають приховане російське або білоруське коріння у складній структурі власності. Інфографіка: платформа VKURSI

2088 компаній України мають приховане російське або білоруське коріння у складній структурі власності. Інфографіка: платформа VKURSI

У реєстр russian Roots потрапили 23 859 компаній із прямим та непрямим (прихованим) російським або білоруським корінням, а також 29 943 громадянина та резидента рф та рб.

Складна структура власності – один із способів приховати «токсичні» зв’язки, уникнути персональних економічних санкцій і суттєвих обмежень ділових відносин. Наприклад, у сфері державних закупівель.

Quote«Найпроблематичнішою така гра в «знайди мене, якщо зможеш» є для банків і фінансових компаній, для яких передбачено штрафи у сфері фінмоніторингу. Зокрема, СПФМ зобов’язані встановлювати високий ризик ділових відносин клієнтам, діяльність яких пов’язана з рф. У 2022 році Національний банк України застосував 31 захід впливу за порушення у сфері фінмоніторингу загалом. Найбільші штрафи з-поміж банків у 2022 році отримали АТ «АКБ «Конкорд» у червні, а також «Сенс Банк» (раніше «Альфа-Банк») у грудні. Розміри штрафів становили 60,4 млн грн і 47, 7 млн грн відповідно», – зазначають у VKURSI.
2088 компаній України мають приховане російське або білоруське коріння у складній структурі власності. Це виявила платформа VKURSI

2088 компаній України мають приховане російське або білоруське коріння у складній структурі власності. Це виявила платформа VKURSI

Як знаходили зв’язки з країною-агресором у власності

У процесі аналізу враховувалися два типи зв’язків:

  1. Компанія є засновником іншої юридичної особи, частку в якій також мають громадяни чи резиденти рф та/або рб: на ці компанії не поширюються закони та постанови про мораторій на російський бізнес, захист національних інтересів або фінансової системи.
  2. Громадяни чи резиденти рф та/або рб мають непрямий вплив на юридичну особу через ланцюжок інших компаній у структурі власності: на ці компанії поширюються закони та постанови, що стосуються співпраці з російським бізнесом.

Додатково команда проаналізувала компанії зі складною структурою власності у відповідності до вимог:

  1. Постанови НБУ № 65 «Про затвердження Положення про здійснення банками фінансового моніторингу»;
  2. Наказу Міністерства фінансів України № 163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності».

З-поміж учасників і партнерів запуску проєкту — Василь Кісіль і Партнери, а також Благодійний Фонд Сергія Притули.

Кожен зареєстрований користувач платформи VKURSI одразу після реєстрації може безплатно перевірити в реєстрі до 5 юридичних осіб або бенефіціарів чи засновників бізнесу на добу.

50% річної підписки на сервіси russian Roots Pro VKURSI разом із бізнес-клієнтами спрямовуватиме на рахунки фонду, а відтак – на підтримку армії.

Подякувати 🎉