Facebook Pixel
IT

В Україні створили розширення для браузера, яке дерусифікує YouTube

Українські розробники створили розширення для браузера STOPRU, яке допомагає дерусифікувати YouTube. Воно має допомогти користувачам натренувати YoutTube не рекомендувати російські відео. Розширення наразі доступно на платформі Google Chrome та Mozilla Firefox тільки на комп’ютерах.

Quote«StopRU – некомерційний продукт, метою якого є боротьба з російським інформаційним тиском на український медійний простір… Для дефініції: «російським» є будь-яке відео російською мовою. Тут ми не шукаємо хороших росіян теж», – говорять розробники.

Користувач може перевірити кожне відео, чи є воно російським, і якщо так, то вилучити його, натиснувши «Не цікавить» або «Не рекомендувати канал».

Для перевірки алгоритм аналізує назву відео та каналу на наявність літер, які присутні тільки в російській абетці (ё, ъ, ы, э) та відсутність винятково українських (ґ, є, і, ї). За словами творців, не всі російські відео відповідатимуть цьому правилу. Але практика показала, що цього достатньо.

У разі якщо присутні російські, а немає українських літер, таке відео вважається російським, і застосунок робить одну з дій:

  • відкриває попап і клікає 'Не цікавить" (за замовчуванням);
  • відкриває попап і клікає "Не рекомендувати канал";
  • видаляє відео без жодних дій.

Змінити поведінку програми можна в налаштуваннях.

Завантажити розширення можна для Google Chrome та Mozilla Firefox.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉