Facebook Pixel

Рада звільнила ввезення генераторів і Starlink від ПДВ та дозволила зберігати пальне без ліцензій

Верховна Рада ухвалила законопроєкти про безмитне ввезення в Україну генераторів і супутнього обладнання. Про це повідомив народний депутат Дмитро Разумков. «За» проголосували 331 і 332 нардепи відповідно.

Quote«Ми звільнили від сплати мита та ПДВ не тільки генератори, а й Starlink і міжнародну допомогу від організації Енергетичного Співтовариства», — наголосив він.

Йдеться про проєкти законів № 8196 та № 8197. Згідно з ними пільги поширюються:

  • на бізнес;
  • на громадян України;
  • на міжнародні поштові та експрес-відправлення.

Водночас бізнес отримає змогу зберігати пальне для генераторів без необхідності отримувати ліцензію і дозвіл на викиди в атмосферу. За наполяганням уряду підприємства, які хоча б на одній точці ведення бізнесу зберігають пальне об'ємом понад 2 тис. літрів, зобов'язані інформувати Податкову службу. Це здійснюється у формі декларації та подається в будь-який зручний для підприємця спосіб.

Згідно з пояснювальною запискою, збереження та відновлення енергетичної інфраструктури України потребує не тільки стабільної безпекової ситуації. Вона, зокрема, потребує товарів, включно з генераторними установками, пропозиція яких обмежена на ринку України або вартість яких суттєво зросла через негативні явища в економіці. Отже, необхідним є запровадження короткострокових стимулювальних податкових і митних пільг для сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України.

Реалізація проєктів законів забезпечить відновлення енергетичної інфраструктури України, пошкодженої внаслідок терористичних атак держави-агресора.

Закони наберуть чинності за три дні з дня їхнього опублікування. Пільгове оподаткування діятиме до травня 2023 року.

Раніше податкові пільги на імпорт генераторів були передбачені тільки для юридичних осіб.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉