Засновник компанії «Контапел», що виготовляє давньоукраїнський алкогольний напій контабас, Роман Пелех розповів про проблему з бруньками чорної смородини. Саме вони є головною сировиною при виробництві контабасу.
«Ми зараз викуповуємо літр бруньок по 1000 грн. А з літра бруньок можна лише два літри контабасу зробити. Тому напій аж ніяк не може бути дешевим», — розповів Роман Пелех.
Контабас — це дистилят, настояний на бруньках чорної смородини, тому його просто неможливо виготовляти в промислових об’ємах. Не існує стільки кущів, щоб випускати по 100 тис. пляшок на місяць.
До речі, ці бруньки коштовна сировина не лише в Україні. В Європі їх продають удвічі дорожче. Так, у Франції літр бруньок коштує вже 1000 євро за літр. Окрім кулінарії, їх використовують в парфумерії та фармацевтиці.

«Наприклад, бургундський перець, яким посипають рибу та м’ясо, коштує 8 євро за 25 мг. Тому, знову ж таки, нам пощастило, що люди в селі готові збирати бруньки за таку ціну», — говорить підприємець.
Завдяки технологіям виробництво контабасу вже не залежить від сезону. Сьогодні постачальники пропонують заморожену сировину, яка зберігає властивості, як і свіжа.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також
Equides Villas у Лісниках: ваша комфортна вілла за містом стає джерелом пасивного доходу