Facebook Pixel

Українців закликали здавати монети, щоб допомогти ЗСУ

В Україні проведуть благодійну акцію «Смілива гривня», яка має на меті зібрати кошти на потреби Збройних сил України. Про це повідомили в НБУ.

Так, Нацбанк запрошує всіх охочих долучитися до збору монет номіналом 10, 50 копійок і 1, 2, 5 та 10 гривень, який триватиме протягом наступних трьох місяців по всій Україні. Усі зібрані кошти перерахують на потреби ЗСУ.

У Нацбанку наголошують, що зараз в обігу перебувають понад 14 млрд монет на суму понад 5 млрд гривень. Більшість монет — номіналом 10 копійок (28,5% загальної кількості монет в обігу) і 50 копійок (9,3% загальної кількості). Дуже часто громадяни не користуються ними для готівкових розрахунків, тобто вони лежать у скарбничках чи кишенях. Проте ці кошти можуть допомогти українським захисникам боронити країну від російського загарбника.

Quote«Уже п’ять місяців Україна мужньо протистоїть ворогу. До наближення перемоги долучається кожен із нас — хтось на фронті зі зброєю в руках, хтось у тилу, допомагаючи нашим воїнам. Акція «Смілива гривня» — це гарна нагода зробити свій внесок у перемогу, навіть якщо він становитиме лише 10 копійок. Пункти мобілізації монет працюватимуть із 1 серпня до 31 жовтня 2022 року у відділеннях уповноважених банків — Ощадбанку та ПУМБ. Здавайте монети в банки, а ми відправимо їх на фронт», — розповів заступник голови Національного банку України Олексій Шабан.

Як це працює

З 1 серпня до 31 жовтня 2022 року кожен охочий має змогу долучитися до акції — потрібно зібрати монети і просто принести їх до відділень АТ «Ощадбанк» або АТ «ПУМБ». Акція діє на всій території України, де працюють ці банки з огляду на безпечні умови роботи. За необхідності можна організувати колективний збір коштів з-поміж громад.

Quote«Об’єднані зусилля українців здатні творити дива й допомагати українській армії долати ворога», — наголошують у НБУ.

Назва акції «Смілива гривня» дуже символічна. За словами заступника голови правління АТ «Ощадбанк» Антона Тютюна, сміливість стала для України та українців рисою, що наближає нашу перемогу у війні, і справа кожного зараз – зробити все для цього.

Quote«ПУМБ долучився до акції «Смілива гривня», бо сміливість допомагає нам вистояти в цій війні. Відсьогодні монети стають ще однією нашою спільною зброєю. Ми чекаємо на всіх охочих здати монети на потреби українських військових у відділеннях банку по всій країні. Актуальну карту відділень, що працюють, можна подивитися на нашому сайті. Невелику кількість монет можна розмістити в благодійній скриньці. Інкасація скриньки проводитиметься в міру її наповнення протягом дня. Велику суму в монетах можна перерахувати без комісії через касу банку для подальшого її перерахування на спецрахунок НБУ. Ми разом – надійний тил для наших воїнів. Робіть свій внесок у перемогу!» – наголосив директор департаменту інкасації та грошового обігу ПУМБ Андрій Бодян.

Адреси відділень, у яких можна здати зібрані монети, а також докладні умови участі в акції зазначено на сайті «Смілива гривня».

До слова, 5 млрд гривень — це приблизно 70 сучасних безпілотників BAYRAKTAR, або 25 реактивних артилерійських систем залпового вогню HIMARS, або 50 танків Т-90, або 150 машин бойової піхоти.

Благодійна акція НБУ

Благодійна акція НБУ

Нагадаємо: мобілізація коштів для підтримки ЗСУ є одним із пріоритетних напрямів у роботі НБУ з початку війни. 24 лютого Нацбанк відкрив спеціальний мультивалютний рахунок для допомоги українським захисникам. Кошти на нього надходять як від громадян і підприємств України, так і від міжнародної спільноти. За п’ять місяців від початку повномасштабної війни на цей рахунок перераховано понад 20 млрд грн.

Подякувати 🎉