Facebook Pixel

Як українці несвідомо фінансують російську армію, дивлячись YouTube та слухаючи музику

Перегляди українцями відео російських блогерів та прослуховування російської музики генерують для авторів десятки мільйонів доларів на рік, які опосередковано йдуть на фінансування армії рф.

Про це свідчить дослідження журналістів «Економічної правди».

Скільки грошей заробляють російські блогери та музиканти на українцях — відео

Блогери з росії заробляють мільйони доларів на переглядах з України

YouTube припинив монетизацію відео для авторів з росії ще у березні 2022 року. Проте це стосується лише переглядів на території рф. Якщо ж відео подивляться за кордоном, блогер отримає гроші від платформи.

За оцінками, українці щороку дивляться близько 36 млрд повних відео на YouTube. Приблизно 6,6 млрд переглядів припадає на російських авторів.

Виходячи з тарифів монетизації YouTube-каналу ЕП, 1000 переглядів приносять блогеру близько $1. Таким чином, щорічний заробіток росіян на українській аудиторії становить до $6,6 млн.

Російські музиканти отримують десятки мільйонів доларів від українців

Музичні стримінги та великі лейбли також обмежили діяльність в росії. Проте там залишилися невеликі дистриб'ютори, які можуть публікувати треки та сплачувати роялті виконавцям.

Визначити точний дохід складно, адже в Україні популярні одразу три платформи: Spotify, Apple Music та YouTube Music. Роялті також відрізняються залежності від лейбла.

За оцінками, в середньому стримінги платять $4,4 за 1000 прослуховувань, з яких музикант отримує близько $2. Українці щороку слухають 200 млрд треків, з них російських виконавців — 37 млрд. Їхній річний дохід від української аудиторії може сягати $74 млн.

Гроші в результаті йдуть на фінансування російської армії

У росії лише невелика частина блогерів платять податки. Але якщо уявити, що всі сплачують 6%, то щорічно російський бюджет отримує близько $5 млн від українців.

Також варто врахувати, що у росії є ПДВ, який сягає 20%. А дистриб’ютори сплачують ПДФО у розмірі 18%, адже в більшості випадків зареєстровані як ТОВ.

За ці кошти росія може придбати до 10 тис. FPV-дронів для армії, підрахували в Telegram-каналі UA War Infographics.

Українці сплачують $5 млн у бюджет рф, споживаючи російський контент

Українці сплачують $5 млн у бюджет рф, споживаючи російський контент

За $5 млн росія може придбати 10 тис. FPV-дронів

За $5 млн росія може придбати 10 тис. FPV-дронів

Українці сплачують $5 млн у бюджет рф, споживаючи російський контент Thumb За $5 млн росія може придбати 10 тис. FPV-дронів Thumb

Звичайно, розрахунки умовні. Реальна сума від українських глядачів і слухачів може коливатися у діапазоні десятків мільйонів доларів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉