Facebook Pixel

Україна отримає перші 6 F-16 влітку

Україна отримає перші 6 F-16 влітку

Україна отримає перші 6 F-16 влітку

Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія зобов’язалися відправити в Україну близько 45 винищувачів F-16, яких достатньо для трьох невеликих ескадрилій. Данія надішле перші шість наприкінці весни, а ще 13 мають надійти до 2025 року. Про це пише New York Times.

Інші країни не встановили дати доставки своїх F-16. Речник міністерства оборони Нідерландів Юрріан Ессер заявив, що Нідерланди, які пообіцяли надати 24 F-16, зберігатимуть їх, поки Україна не буде готова їх прийняти.

Пан Поульсен, міністр оборони Данії, вважає, що F-16 не лише підтримують Україну, але й забезпечують безпеку в усій Європі.

Quote«Я твердо вірю, що боротьба України за свободу є нашою боротьбою за свободу, і тому Данія продовжує допомагати Україні, наскільки це можливо», — сказав він.

Україна може почати лише з шістьма із 45 запланованих F-16

Реактивні літаки готові, а льотні інструктори чекають у новому навчальному центрі в Румунії, створеному для навчання українських пілотів керувати бойовим літаком F-16. Але досі невідомо, коли українські пілоти розпочнуть навчання в центрі, на авіабазі Фетешті на південному сході Румунії, яку також використовують союзники по НАТО для навчання на винищувачах.

Це не означає, що українських пілотів не готують. Очікується, що дванадцять пілотів — менше, ніж повна ескадрилья — будуть готові до бойових польотів на F-16 до цього літа після 10 місяців навчання в Данії, Британії та Сполучених Штатах.

Але до того моменту, коли пілоти повернуться в Україну, буде поставлено лише шість F-16 із приблизно 45 винищувачів, які обіцяли європейські союзники.

Тим не менш, їхнє довгоочікуване прибуття на поле бою відбудеться невдовзі. Останніми тижнями росія застосувала більш агресивну повітряну підтримку, щоб завоювати позиції на сході України, використовуючи свої військові літаки для відправки керованих плануючих бомб на великі відстані до українських фронтів.

Quote«У цьому році нові винищувачі — вони будуть у нашому небі, і цей рік маємо зробити результативним у захисті від російських керованих авіабомб, від російських літаків, від їхніх ракет», — заявив президент України Володимир Зеленський 1 березня.

Міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен повідомив, що «підготовка йде добре», і зазначив, що українські пілоти вже літають над повітряним простором Данії.

Минулої весни Данія була в авангарді європейського поштовху щодо надання Україні F-16. Українські офіційні особи, які подолали опір Заходу постачанню довгої серії передової зброї — артилерії, ракет протиповітряної оборони, танків, — заявили, що винищувач був останньою великою зброєю, яка потрібна, щоб перемогти.

Подякувати 🎉