Facebook Pixel

Сертифікати єВідновлення найчастіше використовують в 4 областях України

Мешканці Київської, Харківської, Миколаївської та Чернігівської областей стали лідерами у використанні житлових сертифікатів «єВідновлення».

Вони придбали нові домівки на загальну суму в 1,7 млрд грн, при тому, що сукупно по Україні витрачено на купівлю нового житла за рахунок сертифікатів 2 млрд грн.

Про це повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Яка статистика обміну сертифікатів «єВідновлення» на житло

  • 380 житлових сертифікатів на 1 млрд грн використали на Київщині;
  • 121 житловий сертифікат на загальну суму в 178 млн грн використали їх власники на Харківщині;
  • 86 житлових сертифікатів на загальну суму в 89 млн використали на Миколаївщині;
  • 60 сертифікатів на суму в 83 млн використали власники на нове житло на Чернігівщині.

Загалом по Україні переселенці вже використали 940 сертифікатів єВідновлення, і 647 з них — у згаданих областях.

Шуляк підкреслила, що використати житловий сертифікат можна для обміну не тільки на квартиру, але й на купівлю приватного будинку на первинному і вторинному ринках.

Найбільше українці обирають саме вторринок — на таке житло обміняли 92% сертифікатів «єВідновлення».

Виправити це у найближчому майбутньому дасть можливість поєднання програм «єВідновлення» і коштів програми «єОселі». Таку можливість вже офіційно передбачили.

Анулювати право власності на зруйноване житло та забронювати гроші – ключові умови

Народна депутатка нагадала: використаний сертифікат означає, що його власник підписав угоду купівлі-продажу житла на первинному або вторинному ринку. Але спершу ніж це зробити, власник сертифікату «єВідновлення» має відповідні кошти забронювати. Це означає, що людина вже визначилася з тим, яку квартиру або будинок незабаром придбає.

Наразі, за словами Шуляк, українці забронювали кошти по 131 сертифікату на загальну суму в 282 млн грн.

Quote«Перш ніж укладати угоду купівлі-продажу нового житла, громадянин повинен анулювати своє право власності на житло, що було знищено ворогом. Зробити це необхідно протягом 30 днів з моменту бронювання коштів — не раніше. Це важливий технічний момент. Але нещодавно цю процедуру ми спростили — замість того, щоб звертатися до БТІ, власник сертифікату «єВідновлення» може звернутися до будь-якого ЦПАПу або нотаріуса, у якого є доступ до РПЗМ — Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Це дозволить пройти процедуру анулювання без черг», — наголосила Олена Шуляк.

На фінансування програми «єВідновлення» уже витратили більше ніж 10 млрд грн. У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури планують використовувати заарештовані російські активи, які на сьогодні становлять близько 17 млрд грн.

Quote«Розраховуємо, що наші міжнародні партнери також направлять заарештовані російській активи на відбудову житла, адже чітко бачитимуть, що механізм компенсації є прозорим та ефективним», — резюмувала заступниця міністра Олександра Азархіна.
Як подати заяву на компенсацію за знищене житло — алгоритм Мінвідновлення

Як подати заяву на компенсацію за знищене житло — алгоритм Мінвідновлення

Подякувати 🎉