Facebook Pixel

Чи відбудеться підвищення цін на комунальні послуги

В Україні підвищення вартості комунальних послуг у листопаді не очікується. Зокрема, ціни на газ, опалення та гарячу воду в осінньо-зимовий період залишаться без змін. Проте 2024 року тарифи зростуть.

Міністерство енергетики України запевнило, що з 1 листопада ціни на електроенергію не зміняться. Востаннє тарифи на світло підвищували 1 червня 2023 року. Зараз усі українці платять за єдиним тарифом – 2,64 гривні за кіловат-годину. Така ціна залишатиметься до закінчення цього року.

У Міненергетики обіцяють, що дію тарифу продовжать до кінця опалювального сезону. До кінця грудня 2023 року в Україні діє положення про покладання спецобов’язків на ринку електроенергії щодо забезпечення доступною електроенергією населення.

Quote«Ми продовжуватимемо дію положення про спецобов’язки до кінця опалювального сезону. Тому питання підвищення тарифів навіть не обговорюється», – заявляв міністр енергетики Герман Галущенко.

У споживачів є можливість зменшити суми у платіжках за допомогою двозонних чи тризонних лічильників. У нічний час кіловат електроенергії коштуватиме 1,32 гривні замість 2,64 гривні. Тобто основне навантаження на мережу потрібно робити вночі, а вдень – економити.

Питання про підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення теж не порушували. Тобто з 1 листопада українці платитимуть так, як і раніше.

У липні тарифи на послуги 34 водоканалів мали зрости в середньому на 32%. В НКРЕКП підрахували, що в середньому сума в платіжках за водоспоживання домогосподарством могла зрости на 62 гривні за місяць (із ПДВ). Проте підвищення тарифів скасували після критики влади.

Ціни на газ не змінюватимуть до кінця опалювального сезону. З 1 листопада мешканці України й надалі користуватимуться природним газом за ціною 7,96 гривні за кубометр. До того ж деякі українці з 1 листопада платитимуть менше за доставлення газу.

А наступного року уряд може встановити такі тарифи:

  • електроенергія – 5-6 гривень за кіловат-годину;
  • газ подорожчає у два етапи: спершу до 11-13 гривень за метр кубічний, потім – до 15 гривень;
  • тепло та гаряча вода можуть подорожчати на 30-50% залежно від регіону.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉