Facebook Pixel

Чехія поставить в Україну партію РСЗВ RM-70: у чому їхня перевага

Деякі ЗМІ та телеграм-канали повідомили, що Чехія поставить в Україну 20 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) RM-70. На відео можна побачити ешелон, на платформах якого стоять ці бойові машини.

rszo.jpg

У лютому цього року повідомлялося, що український спецекспортер «Промоборонекспорт» імпортував РСЗВ RM-70 для потреб Шепетівського ремонтного заводу.

Бойову машину 1974 року випуску було придбано в чеської компанії STV Group за $165 тис. і поставлено у вересні 2021 року.

Як зазначається в митних документах, машину було придбано для власних виробничих потреб ДП «Шепетівський ремонтний завод», а саме – поповнення ремонтного фонду.

Довідка. RM-70 вироблялися в Чехословаччині з 1972 року, вони стояли на озброєнні в деяких країнах Варшавського договору, постачалися до низки країн Африки.

Система є чеською версією радянських систем БМ-21 «Град». До цього часу в Чехії залишалося майже пів сотні таких РСЗВ, які здебільшого перебували на складському зберіганні.

Конструктивно RM-70 є комбінацією артилерійської частини БМ-21 із шасі чехословацького автомобіля підвищеної прохідності «Татра-813».

Стрілянина ведеться некерованими реактивними снарядами з уламково-фугасною головною частиною (дальність стрілянини – від 8 до 20,5 км). Можливе застосування всіх нових боєприпасів, розроблених для РСЗВ БМ-21.

Ходову частину виконано за колісною формулою 8x8, керованими є колеса двох передніх осей. Завдяки використанню шин низького тиску з розвиненим малюнком протектора та наявності системи централізованого регулювання тиску в шинах прохідність пускової установки пересіченою місцевістю є винятково високою. Вона долає підйоми крутістю до 30°, стіни заввишки 0,6 м і рови завширшки 1,5 м. Без попередньої підготовки форсує броди до 1,4 м завглибшки. Під час руху по шосе пускова установка розвиває максимальну швидкість 80 км/год.

Істотною відмінністю RM-70 від прототипу є її підвищені вогневі можливості: за дві хвилини після першого залпу вона може дати другий залп і залишити бойову позицію ще до того, як по ній буде завдано удару противником у відповідь. Ця можливість забезпечується гідравлічним пристроєм для механізованого перезаряджання пускової установки.

Подякувати 🎉