В Україні почали виробляти рослинне м'ясо: як, із чого роблять і яка ціна

Фото: компанія Eat Me At

Фото: компанія Eat Me At

Фото: компанія Eat Me At

Фото: компанія Eat Me At

На український ринок випустили рослинне м'ясо у вигляді фаршу. Зробила це українська компанія Eat Me At, повідомили на її сайті.

Фарш виготовляють із рослинного м'яса, на смак воно нічим не відрізняється від справжнього. Ціна упаковки фаршу (350 грамів) складе 160 грн. Для оптових замовлень діють знижки в розмірі до 10%.

Склад рослинного м'яса:

  • основою фаршу є текстурований соєвий білок. Він багатий на рослинні білки;
  • смаку фаршу надають дріжджові екстракти. Їх виготовляють із неактивних дріжджів, які містять у своєму складі безліч білків і вітаміни групи B;
  • у своєму складі фарш містить мінерали, які отримують природним шляхом — із міцелію Коджі. Йдеться про різновид грибів, які використовуються в азійській кухні для бродіння та ферментації продуктів. Вони дозволяють додати присмак м'яса та наситити фарш залізом;
  • скріпити фарш дає змогу метилцелюлоза, яка є вегетаріанською альтернативою желатину;
  • для надання жирності фаршу використовують кокосову або соняшникову олію;
  • колір м'яса фаршу надає сік буряка та барвник карамелі без консервантів.

«Після повернення в Україну я почав багато часу присвячувати ідеї розробки рослинного м'яса. Займався пошуком команди технологів, біоінженерів для запуску української компанії. Метою було зробити м'ясо з рослин, яке на смак не відрізнялося б від тваринного і було б кориснішим за своїми властивостями», — заявив засновник Eat Me At та власник бренду одягу ETNODIM Андрій Черуха.

Він також розповів, що їздив до США, щоби спробувати альтернативне м'ясо в місцевих ресторанах і привезти зразки в Україну. За словами Черухи, в останні два роки він працював із технологами з різних країн, проводив із ними тести рецептури фаршу і виробив власні технології виготовлення рослинного м'яса.

Пізніше Черуха розповів агентству «Інтерфакс-Україна», що інвестиції в проєкт склали $ 30 тис. Виробництво знаходиться в Києві, незабаром Eat Me At буде розширюватися. Варто також відзначити, що зараз компанія займається самостійним продажем онлайн через свій сайт, а також доставляє фарш «Новою поштою» в термобоксах, кур'єром по Києву і має місце видачі замороженого фаршу в магазині ETNODIM.

Контекст. Раніше ми повідомляли, що виробники замінників товару тваринного походження (альтернативного білка), які використовують у харчових продуктах, одязі, косметиці та хімікатах, у першому півріччі 2020-го зібрали $1,5 млрд.

Читати на The Page