Facebook Pixel

Яку роботу зараз найлегше знайти в Україні — дослідження

В Україні зараз найлегше знайти роботу у сфері торгівлі. Попри те що ритейл під час війни зазнав великих збитків, ця сфера демонструє динамічне відновлення на ринку праці.

Про це йдеться в дослідженні кадрового порталу grc на підставі аналізу бази вакансій і резюме порталу в червні 2022 року.

Згідно з дослідженням, вакансії для продавців, касирів, працівників складів, водіїв у магазини з’явилися чи не найпершими після обвалу ринку праці наприкінці лютого — на початку березня.

Частка вакансій для фахівців торгівлі наблизилася до довоєнних показників у відсотках і складає 24,2% усіх актуальних у червні. У кількісному вираженні пропозицій роботи у сфері продажу значно менше, ніж до війни.

Упродовж кількох останніх років ритейл був однією з найприбутковіших галузей економіки України, яка розвивалася й посідала високі позиції на ринку праці. З початком війни компанії цієї сфери зазнали величезних збитків.

За даними Асоціації ритейлерів України, протягом першого місяця війни було закрито 29% торгових точок, а сума збитків ритейлерів перевищила 50 млрд грн. Найбільше постраждали фешн-ритейл, ювелірні магазини та магазини побутової техніки. Продовольчі мережі стали одними з перших, хто відновив пошук працівників. Зрозуміло, що забезпечення населення усіх регіонів країни харчовими продуктами було й залишається критично важливим завданням.

Ринок праці оживає, проте темпи відновлення низькі. Зараз на сайті grc.ua вакансій у чотири з половиною рази менше, аніж до війни. Частка вакансій у сфері продажів наблизилася до довоєнних показників у відсотках і становить 25% усіх актуальних. Ця сфера завжди була лідером з-поміж загальної кількості пропозицій роботи на порталі. Активність пошукачів у цій сфері теж починає зростати. Конкуренція з-поміж кандидатів на вакансії у сфері продажу зараз становить приблизно 4 особи на одне робоче місце.

Динаміка відновлення показників

Сфера продажів – перша сфера, яка наблизилася до довоєнних показників за кількістю вакансій у відсотковому значенні. У лютому 2022 року частка вакансій у цій сфері складала 24,2% усіх актуальних на порталі. Потім відбувся спад кількості вакансій, найнижчий показник був у квітні — 18,6%. З травня почалося поступове зростання кількості вакансій, і в червні частка пропозицій роботи для фахівців сфери продажу досягла показників довоєнного часу – 24,5% усіх актуальних.


У яких регіонах найбільше потрібні працівники

Найбільше вакансій для спеціалістів сфери продажу зараз відкрито в Києві – 24% усіх актуальних пропозицій. На другому місці за кількістю пропозицій роботи Львівська область (11%), на третьому – Дніпропетровська область (8%).


Чи потрібний досвід

Продавці та касири традиційно є одними з працівників, які мають найбільший попит. Аби закрити ці вакансії, роботодавці готові навчати й проводити додаткові тренінги та курси. Такий намір зазначений практично в усіх вакансіях. Крім того, аби отримати роботу у сфері продаж пошукачам здебільшого не потрібен досвід. У 62% актуальних вакансій зазначено, що роботодавці не вимагають від кандидатів досвіду роботи. У третині пропозицій роботи зазначено, що роботодавець бажає знайти працівника з досвідом роботи від 1 до 3 років. Кандидатів із досвідом роботи від 3 до 6 років шукають 6% роботодавців, а досвідченіших — лише 1%.

Яку пропонують заробітну плату

Більшість пропозицій роботи у сфері продажів мають не надто високий рівень щомісячної компенсації. У половині всіх актуальних вакансій роботодавці зазначають мінімальний розмір заробітної плати у сфері — від 9 200 грн. У чверті (23%) вакансій пропонований оклад стартує від 16 500 грн, а 14% роботодавців пропонують оплату від 23 700 грн. Більшу компенсацію пропонує менша кількість роботодавців: 8% пропонують заробітну плату від 31 000 грн і 5% — від 38 200 грн.


Кого шукають

На початку літа роботодавці найбільше шукають продавців-касирів — 30% усіх актуальних вакансій у сфері продажу. Середня заробітна плата, яку пропонують роботодавці продавцям, — 13 800 грн. На другому місці за попитом ідуть таємні покупці (17% вакансій), рівень заробітної плати — від 5 000 до 10 000 грн залежно від виконаної роботи. Третю сходинку посідають менеджери з продажу (11%) — цим фахівцям пропонують за роботу в середньому 21 300 грн. Для менеджерів по роботі з клієнтами актуальних вакансій 6%, середній оклад – 25 000 грн. У більшості вакансій менеджерів по роботі з клієнтами вимагається знання іноземної мови. На заробітну плату 25 000 грн можуть претендувати також керуючі магазином.

Як повідомлялося раніше, на ринку праці в Україні під час війни стрімко зростає попит на робітничі спеціальності — у червні таких вакансій побільшало на 20%.

Подякувати 🎉