Facebook Pixel

Росія не впустила місію ООН в тимчасово окуповані Маріуполь та Херсон

Російська влада відмовила моніторинговій місії ООН в доступі на території українських Маріуполя та Херсона, які нині перебувають в окупації. Координаторка ООН в Україні Оснат Лубрані наголосила, що ситуація у вказаних окупованих рф містах залишається критичною.

Quote«Ми не змогли привезти гуманітарну допомогу, або мати доступ до Херсону. Ми не змогли привезти гуманітарну допомогу у Маріуполь. Нам не вдалося зробити так, щоб сторони домовилися між собою надати безперешкодний доступ для евакуації цивільного населення з Сєвєродонецьку, щоб вони змогли виїхати на ті території, які хотіли», — наводить її слова УНН.

За її словами, доступ до тих територій, які перебувають не під контролем української сторони є «надважким і місцями неможливим».

Очільниця моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер заявила, що в тимчасово окупованому Маріуполі російські загарбники продовжують катувати та насильно утримувати людей. Вона підкреслила, що росія співробітників ООН на територію населеного пункту не пускає.

Quote«Ми також не мали доступу до утримуваних українських полонених у російській федерації. В нас був дуже важкий діалог з росією. Наразі відбувається віддалений моніторинг. Ми говоримо з людьми, які виїхали з міста. Маємо інформацію, що на сході України, на територіях, непідконтрольних українській владі, продовжуються катування населення. Ми намагатимемося отримати доступ до тих територій, забезпечити нормальне ставлення до населення і запобігти катуванням цивільних», – додала Богнер.

Контекст. Російські окупанти призначили референдум про анексію Донецької області, що передбачатиме незаконне приєднання регіону до рф, на 11 вересня 2022 року.

Подякувати 🎉