Facebook Pixel

Хто і навіщо вкрав будматеріали з Подільсько-Воскресенського мосту

Увечері 7 серпня невідомі у спецодязі шляховиків відтіснили й заблокували співробітників охорони мостового переходу та вивезли з будмайданчика 12 вантів (тросів) — опорних елементів конструкції. Без цього обладнання продовження будівництва на мостовому переході є неможливим.

Про це йдеться у розслідуванні «ЛIГАБiзнес».

Генеральним підрядником є компанія «Еко-Буд-Трейд», яка винайняла субпідрядника — підприємство «Інжинірингова мостова компанія» («ІМК»).

У ході розслідування виявилося, що саме робітники «ІМК» і забрали вищезгадані троси.

Чому «ІМК» вивезла троси

В «ІМК» це пояснюють тим, що «Еко-Буд-Трейд» заборгувала підприємству кошти за виконані роботи.

Представник «ІМК» Володимир Боліхов заявив, що генпідрядник не розраховується з компанією з осені минулого року та вже винен за роботу 200 млн грн.

Також він зазначив, що ванти вивезли з метою безпеки, адже їх могли пошкодити. Ба більше, Боліхов наголосив, що троси перебувають на балансі «ІМК», тому сенсу їх красти немає.

Позиція генпідрядника «Еко-Буд-Трейд»

Однак в «Еко-Буд-Трейд» заявили, що саме «ІМК» заборгувала понад 70 млн грн — ці кошти компанія отримала як аванс для придбання матеріалів, обладнання та конструкцій.

Генпідрядник вважає, що мета таких дій субпідрядника — дискредитувати роботу зі зведення Подільсько-Воскресенського мосту.

Частину тросів для мосту придбала сама «Еко-Буд-Трейд» у німецького виробника. Їх близько 40 штук, і усі вони перебувають на будівельному майданчику. А 12 вкрадених тросів придбала «ІМК» у болгарської компанії «АРИМ БІЗНЕС ЛТД» за 847 тис. євро.

Варто зазначити, що без вантів здати міст в експлуатацію неможливо, адже вони є опорними елементами аркового мосту.

Мер Києва Віталій Кличко анонсував відкриття мосту наприкінці цього року, однак через розбіжності між замовником і численними підрядниками проєкту шанси на те, щоб здати міст в експлуатацію вчасно, замалі.

Подільсько-Воскресенський міст — масштабний інфраструктурний проєкт Києва. Його будівництво триває з 2003 року.

2019 року на його будівництво з бюджету було витрачено близько 5 млрд грн. Наразі для його завершення знадобиться ще 7 млрд грн.

Крім того, проєкт залишився без німецьких інвесторів, а активісти виступили проти будівництва мосту задля захисту озера на Лівому березі та старого Подолу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉