Facebook Pixel

Як імперію LVMH змінюють нащадки Бернара Арно

Як імперію LVMH змінюють нащадки Бернара Арно

Як імперію LVMH змінюють нащадки Бернара Арно

Бернар Арно витратив чотири десятиліття на створення компанії, яку він успадкував від свого батька, на лідера в сфері розкоші LVMH, ставши у цьому процесі одним із найбагатших людей світу. Прискіпливий, вимогливий і іноді безжальний, 75-річний чоловік досі глибоко залучений в управління своєю імперією і не любить обговорювати правонаступництво зі сторонніми людьми. Але за лаштунками мільярдер, який у 2022 році підвищив вікову межу для своєї посади виконавчого директора до 80 років, ретельно закладає основу для того, щоб його п’ятеро дітей одного дня очолили компанію вартістю майже 400 млрд євро. Про це пише Financial Times.

Двоє його синів готові приєднатися до правління LVMH на його щорічних зборах, залишивши лише молодшого без місця, оскільки Арно встановлює передачу поколінь як у своїй родині, так і серед керівників, які працюють разом з ними.

Quote«П’ять років тому ви могли стверджувати, що якщо щось трапиться з Арно, у вас буде тимчасовий виконавчий директор, який не буде членом сім’ї, поки ви чекатимете, поки діти виростуть і набудуть більше досвіду. Тепер вам не потрібен цей посередник», — сказав глобальний керівник відділу споживачів Ерван Рамбур.

На карту поставлено майбутнє лідерство найбільшої у світі групи виробників предметів розкоші, яка охоплює такі будинки моди, як Dior і Louis Vuitton, аж до готелів і ювелірів Tiffany & Co, у той час, коли більш широкий сектор бореться зі спаданням після безпрецедентного буму епохи пандемії.

Люди, близькі до групи, кажуть, що ще зарано говорити, хто займе головну посаду: хоча його старша донька Дельфіна займає найвищу посаду в його імперії як виконавчий директор Dior і член виконавчого комітету, аналітики вказують на можливі сценарії, в якому двоє або більше спадкоємців могли б спільно керувати компанією.

Розмір і частка ринку LVMH також означають, що наступному поколінню лідерів потрібно буде бути більш винахідливим, щоб підтримувати зростання, і вони більше не зможуть покладатися на Китай, який сприяв розширенню сектору протягом більшої частини останнього десятиліття.

Арно, родина якого володіє 48 відсотками акціонерного капіталу LVMH і 64 відсотками прав голосу, прагне уникнути долі інших французьких бізнес-династій, де погано керована спадкоємність може потопити статки.

У розрідженому світі французької бізнес-еліти падіння Лагардерів, чия група, що займалася виробництвом ракет і засобів масової інформації, потрапила в борги і була розпродана на шматки сином після несподіваної смерті патріарха, виділяється як застереження.

Quote«Для Арно родина є священною, тому все організовано навколо цього», — сказав близький до групи чоловік.

У четвер акціонери проголосують за призначення в раду директорів Олександра Арно, 31-річного старшого керівника Tiffany, і його 29-річного брата Фредеріка, який нещодавно був призначений головою LVMH Watches. Дельфіна, 48-річна виконавча директорка Christian Dior, і Антуан, 46-річний керівник іміджу та комунікацій групи, зайняли свої місця приблизно в тому ж віці.

Очікується, що молодший син Арно, 25-річний директор годинникової компанії Louis Vuitton Жан, згодом приєднається до своїх братів і сестер у правлінні, за словами людей, близьких до LVMH.

На додаток до змін у ролях у сім’ї, керуючий директор групи Антоніо Беллоні, 69 років, піде у відставку після 23 років правої руки Арно, його замінить Стефан Б’янкі, голова відділу годинників LVMH і єWellery, який є ветераном сімейної спадкоємності косметичної групи Yves Rocher.

Quote«Невиконавчі директори та незалежні директори повинні поважати правила управління, але сім’я Арно також інвестувала 200 млрд євро в це підприємство».

Троє з п’яти дітей були призначені на нові ролі в групі та її холдингових компаніях з початку 2023 року, включаючи призначення Дельфіни на чолі Dior, другого за величиною бренду групи, у лютому минулого року.

Коли наступне покоління підіймається, намісники патріарха відступають, щоб сприяти цьому. «Дитині Арно не відмовиш. Зрештою, це сімейна група», — сказала людина, близька до групи.

Згідно зі структурою, яку Арно створив у сімейному холдингу у 2022 році для зміцнення довгострокового контролю та єдності, усі члени сім’ї мають рівний голос і мають бути одностайними щодо важливих рішень щодо LVMH, таких як зміни в їхніх частках акцій або стратегічні рішення групи. Арно розглядає досвід роботи як тренувальний полігон для цього, і проводить регулярні обіди з усіма п’ятьма дітьми, щоб обговорити бізнес.

Quote«Він переконаний, що діти стануть кращими акціонерами, якщо знатимуть бізнес як зсередини, так і зовні. Коли справа доходить до того, хто змінить його і як це буде працювати, поки рано про це говорити. Але я сподіваюся, що заслуги переважать над емоціями», — сказала інша особа, близька до групи.

Для інвесторів передача була очікуваною, оскільки топ-менеджери LVMH, такі як Беллоні, Сідні Толедано, 72 роки, і Майкл Берк, 67 років, вийшли вперед. Дослідження LVMH щодо вибору керівників є сильними, і Арно відомий тим, що безжально усуває тих, хто не справляється з цим завданням, але ця динаміка змінюється, коли наступне покоління сім’ї йде назустріч.

Quote«Тепер ризик полягає в тому, що він може бути засліплений родиною». . . можливо, ви покладаєте занадто багато відповідальності на своїх дітей, а не на зовнішнього менеджера, який міг би виконувати роботу краще. Щоб було зрозуміло, у нас немає доказів цього, але раніше це не було ризиком, оскільки, за винятком двох старших дітей від першого шлюбу, інші були занадто молоді», — сказав менеджер портфеля розкоші в керуючому фонді GAM Флавіо Середа.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉