Facebook Pixel

Північна Македонія передасть України гвинтокрили Мі-24

Міністерка оборони Північної Македонії Славянка Петровська заявила, що її країна готова передати Україні бойові гелікоптери.

Про це посадовиця повідомила в ефірі місцевого телеканалу Алсат.

Уряд Північної Македонії планує ухвалити відповідне рішення у середу 29 березня. Всього балканська країна передасть 12 гелікоптерів Мі 24. Вони списані з північномакедонської армії з 2015 року. Петровська додала, що боєздатність армії Північної Македонії не зміниться після ухвалення цього рішення. Замість цих вертольотів країна придбає вісім нових.

Цікаво, що самі гвинтокрили були придбані Північною Македонією в України у 2001 році. Вони виготовлені в 1980-х роках та не використовуються північномакедонською армією з 2015 року.

Quote«Вони більше не передбачені у формуванні нашої армії, і через нашу трансформацію вони більше не будуть невіддільною частиною, і з цих причин вважається, що вони непотрібні»– сказала Петровська.

Це не перший випадок, коли Україні передають бойові гвинтокрили. Зокрема США протягом року повномасштабної війни передали ЗСУ 20 вертольотів Мі-17. Східна Європа в особі Словаччини, Чехії та Латвії у 2022 році надіслала Україні як багатоцільові Мі-17, так і навіть ударні «крокодили» (Мі-24В) — у сумі понад десяток машин. Велика Британія надіслала у листопаді 2022 року три гвинтокрила Sea King і планує надіслати ще 7 машин. Ще 14 Мі-8 планує надіслати нам Хорватія. У підсумку, за нашими підрахунками, у України буде налічуватись на 2023 рік 66 гвинтокрилів. І це не рахуючи пошуково-рятувальні та іншого роду вертольоти.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉