Facebook Pixel

В Азії 15 країн підписали угоду про створення найбільшої у світі зони вільної торгівлі

Учасники Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) та їхні торгові партнери підписали угоду про формування найбільшої у світі зони вільної торгівлі.

Документ було ухвалено 15 листопада на четвертій нараді на вищому рівні учасників угоди про всеосяжне регіональне економічне партнерство (ВРЕП). Підписання проведено в режимі відеоконференції на саміті країн АСЕАН у Ханої.

50603805147-0fd14e0474-k.jpg

Зазначається, що угода сприятливо позначиться на економіці країн, що постраждали через пандемію коронавірусу. Документ дозволить створити зону вільної торгівлі з 2,2 млрд споживачів і обсягом ВВП $28 трлн, що становить 32% світового ВВП.

Документ підписали країни АСЕАН: Бруней, В'єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М'янма, Сінгапур, Таїланд і Філіппіни, а також їхні торгово-економічні партнери: Австралія, Нова Зеландія, Китай, Південна Корея та Японія.

5e58d95518dd2.jpg

Договір передбачає уніфікацію митних зборів і введення загальних торгових правил, що дасть змогу оптимізувати канали постачань. Угода поширюється на торгівлю, послуги, електронну комерцію, телекомунікації й авторські права.

Переговори про створення ВРЕП тривали вісім років. У них також брала участь Індія, проте минулого року вона вийшла з обговорення.

В останні роки США всіляко намагаються ізолювати Китай від світової економіки. На цьому тлі укладення угоди в Ханої є успіхом керівництва КНР. Прогнозується, що цей договір посилить економічну інтеграцію Азійсько-Тихоокеанського регіону і протидію протекціоністським тенденціям.

Це перший договір про вільну торгівлю Японії з Китаєм і Південною Кореєю одночасно, зазначає Nikkei.

Reuters пише, що створення ВРЕП — це ще один удар по Транстихоокеанському партнерству, яке просував президент США Барак Обама. Підписаний 2016 року пакт передбачає повне скасування митних зборів на товари та послуги в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Але 2017 року за президента Дональда Трампа США залишили угоду, оскільки, на думку Трампа, це партнерство є невигідним для його країни.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉