Facebook Pixel

Експертів МАГАТЕ окупанти не пускають до реакторних залів на Запорізькій АЕС – Рафаель Гроссі

Експерти МАГАТЕ все ще не можуть потрапити до усіх реакторних майданчиків на захопленій Запорізькій АЕС, оскільки російські окупанти впродовж двох тижнів блокують доступ до залів № 1, 2 і 6.

Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ

Quote«Це перший випадок, коли експертам МАГАТЕ не надається доступ до реакторного залу блоку, що перебував на холодній зупинці. Тут розміщена активна зона реактора і відпрацьоване паливо. Команда й надалі запитуватиме цей доступ», – йдеться у повідомленні.

Крім того, протягом останнього тижня був обмежений доступ до деяких частин турбінних залів ЗАЕС, зокрема до 3, 4 та 6 блоків. Також експерти МАГАТЕ все ще очікують доступ до дахів реакторів, який був запланований ще на 19 грудня.

Що відбувалося в реакторних залах Запорізької АЕС раніше

22 грудня 2023 року, під час перевірки безпеки на шостому блоку, експерти МАГАТЕ помітили, що на клапанах, насосі та підлозі кількох приміщень оболонки виявлено борну кислоту. Завод повідомив, що причиною витоку є один із резервуарів для зберігання цієї кислоти.

Зазначено, що через невеликий обсяг витоку його поки що не планується відразу усувати, це буде виправлено під час запланованого технічного обслуговування системи. Витік такого типу міг виникнути під час експлуатації установки.

Наразі на об’єкті є дев’ять пересувних котелень, з яких щонайменше вісім працюють, що забезпечує додаткове опалення взимку.

Раніше The Page повідомляв, що генеральна конференція МАГАТЕ схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної станції під повний контроль України.

Подякувати 🎉