Facebook Pixel

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25%. Чи зменшилися ризики інфляції

Вартість кредитів для населення залишиась незмінною. Фото: Flickr/National Bank f Ukraine

Вартість кредитів для населення залишиась незмінною. Фото: Flickr/National Bank f Ukraine

Національний банк України (НБУ) зберіг облікову ставку на рівні 25% річних. Також регулятор підвищив вимоги вимоги до обов’язкових резервів банків. Це сприятиме посиленню монетарної трансмісії, підтриманню курсової стабільності та поступовому зниженню інфляції у 2023 році. Про це йдеться в повідомленні Нацбанку.

1

Що таке облікова ставка

Простими словами, облікова ставка — це вартість грошей. Чим нижчою є облікова ставка, тим дешевші кредити та ставки за депозитами для населення.

Коли НБУ підвищує облікову ставку, то грошей в обігу стає менше, відповідно вони стають більш дорогими. Це призведе до зміцнення гривні.

Рішення про зміну чи збереження облікової ставки ухвалюють, ґрунтуючись на макроекономічному прогнозі та комплексному аналізі монетарного та фінансового розвитку.

2

На що впливає облікова ставка НБУ

На вартість кредитів і ставок за депозитами для населення та на зміцнення чи послаблення гривні. Підвищення чи високий рівень облікової ставки обмежує кредитування, але дає змогу втримати депозити на рахунках у банках.

Востаннє регулятор підвищував облікову ставку з 10% до 25% у червні 2022 року.

3

Коли Нацбанк знизить облікову ставку

Зниження облікової ставки можливо за умови позитивної динаміки в українській економіці та зменшення ризику інфляції. Станом на 8 грудня 2022 року інфляція надалі зростає, але дещо повільніше, ніж прогнозував Національний банк.

Основними чинниками прискорення інфляції залишаються наслідки воєнних дій і окупації окремих регіонів України, що насамперед впливає на збільшення виробничих витрат бізнесу та призводить до дефіциту окремих видів продукції.

4

Прогнози

За даними НБУ, у II кварталі 2023 року очікується початок циклу сповільнення річної інфляції. Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 26 січня 2023 року.