Facebook Pixel

Новинки на ринку праці: які нові професії з'явилися в Україні

На ринку праці України відбулася суттєва трансформація, пов'язана зі змінами в сучасних технологіях, охороні здоров'я, соціальній та фінансовій сферах. У Класифікатор професій додали ще 42 позиції, які відповідають потребам ринку праці та сучасним тенденціям.

Про це повідомили в пресслужбі Мінекономіки.

Заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна наголосила, що ці зміни є результатом адаптації переліку професій до вимог сучасності та врахування реальних потреб роботодавців. Найбільш значущі зміни стосуються сфери ІТ-технологій, де за ініціативою Міністерства цифрової трансформації в Класифікатор професій було додано 29 нових професій, наприклад:

  • «Аналітик мобільних додатків»;
  • «Адміністратор вебресурсів»;
  • «Фахівець з безпеки електронних комунікацій»
  • «Інженер зі штучного інтелекту»;
  • «Розробник штучного інтелекту».

Також зміни стосувалися й 9 професійних назв робіт в ІТ-сфері, адже вони застарілі та не відповідають сучасним реаліям. Так, наприклад, посада «Аналітик комп'ютерного банку даних» має нову назву – «Аналітик даних», а «Інженер з програмного забезпечення комп'ютерів» – на «Інженер з програмного забезпечення». Крім того, з Класифікатора професій зникли ще 9 застарілих назв професій.

Окрім ІТ, нові професії з'явились у сфері охорони здоров'я, де виникла потреба в протезистах-ортезистах. Також введено позиції, пов'язані з оперативно-рятувальною службою, фінансовою сферою та іншими напрямами.

Наразі у Класифікаторі професій містяться 9172 професійні назви робіт, які систематизовані згідно з Міжнародною стандартною класифікацією занять. Оновлення цього переліку відображає тісний зв'язок між освітою, ринком праці та високою швидкістю технологічного розвитку.

Подякувати 🎉