Facebook Pixel

Нацбанк виключив Fondy з реєстру платіжних систем. Власники не згодні

Нацбанк виключив Fondy з реєстру платіжних систем. Власники не згодні

Нацбанк виключив Fondy з реєстру платіжних систем. Власники не згодні

Національний банк України скасував реєстрацію ТОВ «Фінансова компанія «Елаєнс» (ТМ Fondy) як непрямого учасника міжнародних платіжних систем Visa і MasterCard у зв'язку з ризикованою для національної безпеки країни діяльністю фінкомпанії. Про це Нацбанк повідомив на своїй сторінці.

У НБУ зазначають: отримали інформацію про таку діяльність ФК «Елаєнс» від правоохоронних органів протягом лютого-квітня 2024 року.

Quote«Для перевірки та підтвердження отриманих даних Національний банк звернувся з уточнюючим запитом до державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями та отримав від нього документально підтверджену інформацію про те, що діяльність учасника міжнародної платіжної системи містить ризики виникнення загроз національній безпеці України», — йдеться у повідомленні.

У НБУ зазначили, що власником ТМ Fondy є австрійська компанія «В енд А Холдінг ГмбХ». Прямим учасником (розмір частки становить 95%) та її директором є Вагоровська Валерія Валеріївна.

Quote«За результатами діяльності як непрямого учасника міжнародних платіжних систем Visa та MasterCard частка ТОВ ФК «Елаєнс» за січень-лютий 2024 року серед непрямих учасників карткових платіжних систем становила 21,82% від кількості та 9,35% від суми операцій з платіжними картками, здійснених непрямими учасниками. Водночас частка компанії в загальному обсягу операцій небанківських надавачів платіжних послуг коливалася на рівні ~ 2%», — уточнили в НБУ.

25 квітня Антимонопольний комітет дозволив грузинській банківській групі TBC через компанію TBC International Holdings Limited викупити Fondy в «Елаєнс» та ірландської Fondy Payments Ltd.

Тим часом власниця платіжної платформи Fondy Валерія Вагоровська висловила категоричну незгоду з рішенням Національного банку України. Вона вважає це рішення несправедливим та необґрунтованим. Про це йдеться у заяві, яку цитує ЕП.

Quote«Ми категорично не згодні з рішенням НБУ, вважаємо його несправедливим та необґрунтованим. Звертаємось до СБУ з проханням опублікувати докази того, що дії нашої компанії можуть бути загрозою нацбезпеці. Ми точно знаємо, що таких доказів немає. На жаль, ми стали об'єктом безпрецедентного тиску на бізнес і нашу репутацію. І ми не маємо іншого вибору, окрім як захищатися всіма доступними законними способами», — заявила власниця Fondy.
Подякувати 🎉