Facebook Pixel

НБУ перерахує до держбюджету рекордну суму прибутку — майже 72 млрд грн

Національний банк за підсумками 2022 року перерахує до державного бюджету України найбільшу суму прибутку — 71,87 млрд грн. Про це йдеться у звітах НБУ.

Торішній прибуток НБУ до розподілу склав 91 млрд грн, що є рекордом за всю історію банку. Кошти до держбюджету буде перераховано протягом цього тижня.

Quote«Ці кошти стануть вагомим внеском у посилення обороноздатності нашої країни в умовах війни та наближатимуть Перемогу», – підкреслив голова НБУ Андрій Пишний.

Рештою загального прибутку збільшать загальні резерви НБУ – на 19,2 млрд грн відповідно. Так НБУ виконає норму, за якою 10% середньорічного обсягу грошово-кредитних зобов’язань має спрямовувати в резерв.

Консолідована фінансова звітність за 2022 рік, затверджена НБУ в понеділок, 24 квітня, містить дані про основні складники активів НБУ станом на кінець минулого року. Зокрема, це:

  • міжнародні резерви, найбільша частка яких – у цінних паперах нерезидентів (695,5 млрд грн);
  • кошти та депозити в іноземній валюті (241,5 млрд грн);
  • цінні папери України (757 млрд грн);
  • надані кредити (40,8 млрд грн).

За даними фінзвіту, протягом 2022 року міжнародні резерви НБУ знизилися на 8%, обсяг цінних паперів зріс удвічі, а кредитний портфель зменшився у 2,5 раза.

Для підтримки безперервності бюджетних видатків в умовах війни в березні — грудні 2022 року НБУ придбав ОВДП на 400 млрд грн.

Відтак у зобов’язаннях Національного банку відбулися такі зміни:

  • обсяг банкнот і монет в обігу збільшився на 14% — до 715 млрд грн;
  • удвічі зріс обсяг депозитних сертифікатів – до 457,5 млрд грн.

Контекст. За несвоєчасне подання фінансової звітності НБУ у квітні оштрафував три страхові компанії.

21 квітня НБУ пом’якшив обмеження на готівковому валютному ринку, зокрема, дозволив банкам продавати більше валюти населенню.

Загалом у НБУ достатньо міжнародних резервів для збалансування курсу гривні щодо інших валют.

Подякувати 🎉