Facebook Pixel

На OLX поскаржилися через продаж тварин, що охороняються. У компанії розвели руками

Одна з користувачів Facebook Анна Сабо написала на своїй сторінці про те, що на ОLХ публікують оголошення щодо продажу тварин, які охороняються українським і міжнародним законодавством як види, що зникають. Йдеться про європейську болотну черепаху.

«Одні рятують і відпускають, інші — ловлять і заробляють», — написала Сабо, попросивши відгукнутися юристів для надання допомоги у спілкуванні з ресурсом щодо відсутності модерації.

У коментарях під постом представник OLX Кирило Харитонов заявив: якщо оголошення порушує правила розміщення на платформі, то його блокують або видаляють під час автоматичної модерації за ключовими моделями. Однак кожен місяць на OLX розміщують 5 млн оголошень, і тільки 10% із них проходять ручну модерацію, під час якої контент перевіряється ретельніше, зокрема і фото, за якими певні порушення може визначити виключно людина. За його словами, платформа відхиляє 1,5 млн оголошень щомісяця.

Сабо зі свого боку зазначила, що, згідно з правилами ресурсу, в оголошенні про продаж тварин потрібно вказати назву тварини та розплідника або ж посилання на сайт розплідника. Проте, за її словами, у більшості випадків в таких оголошеннях немає не лише назви розплідника або його сайту — не вказано навіть правильну назву тварин.

«Якщо ви працюєте на ринку й отримуєте з цього прибуток — будьте ласкаві, дотримуйтесь законодавства і враховуйте всі технічні нюанси. Якщо не можете — закрийте можливість реалізовувати тварин через ресурс», — написала вона, додавши, що правові документи щодо видів тварин, які зникають, є в інтернеті у вільному доступі.

Сабо також написала, що було б цікаво дізнатися статистику, скільки разів за час роботи платформа OLX давала запити на документи, що підтверджують право власності на екзотичних тварин.

Ще один користувачка Facebook Марина Нємцева відповіла Харитонову, що якщо OLX не розбереться з розміщенням оголошення щодо незаконного продажу цієї черепахи, то громадські природоохоронні організації України звертатимуться із заявою до правоохоронних органів.

«Також приєднаються депутати Верховної Ради з екологічної комісії та небайдужі громадяни зі скаргами та зверненнями. Стільки років на наші скарги не реагують! Досить», — додала вона.

Варто зазначити, що зараз це оголошення виглядає так:

screenshot-10.png

Контекст. Нещодавно у «Міжнародних авіаліній України» стався інцидент із загибеллю тварин. Виявилося, що літак компанії перевозив тварин рейсом Київ — Торонто 13 червня цього року. На жаль, після прильоту з'ясувалося, що з 500 собак загинули 38. За цим фактом київською поліцією відкрито кримінальне провадження.

Подякувати 🎉