Facebook Pixel

35 млн євро за імпорт неякісних артснарядів повернулися на рахунки Міноборони

Правоохоронці забезпечили Міністерству оборони відшкодування майже 1,5 млрд грн за постачання неякісних боєприпасів для ЗСУ, після того як збитковий контракт був розірваний.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

Завдяки злагодженим діям прокурорів Офісу Генерального прокурора та слідчих Служби безпеки України у співпраці з Міністерством оборони було розірвано збитковий державний контракт зі спецекспортером на поставку артилерійських снарядів для Збройних сил України.

Вартість угоди становила €35 млн євро, або майже 1,5 млрд грн в еквіваленті. Гроші вже повернуті на рахунки Міністерства оборони України.

Про які закупівлі мова?

Йдеться про договір, який у грудні 2022 року підписав підозрюваний — керівник одного з головних управлінь Міноборони.

Згідно із звинуваченням, він уклав додаткову угоду до державного контракту з компанією-посередником на поставку артилерійських снарядів за завищеними цінами, обійшовши при цьому раціональність та економічну обґрунтованість умов угоди.

Також чиновник організував перерахування з рахунків Міністерства оборони України грошових коштів, які в кінцевому результаті були перераховані на рахунки іноземної компанії.

Що очікує фігуранта справи?

Підозрюваному інкриміновано перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ч. 2 ст. 114-1 КК України). Наразі він перебуває під вартою.

Досудове розслідування за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора здійснюється СБУ, оперативний супровід — військова контррозвідка СБУ у взаємодії з міністром оборони України.

Раніше The Page повідомляв, що керівництво Міноборони та СБУ з Офісом Генпрокурора виявили спробу продати боєприпаси за завищеними цінами. Зловмисники намагалися вкрасти 1,5 млрд грн. Чиновника Міноборони та директора держпідприємства заарештовано.

Подякувати 🎉