Facebook Pixel

НАЗК внесло в перелік міжнародних спонсорів війни майже 50 транснаціональних компаній

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло у перелік міжнародних спонсорів війни майже 50 компаній, найбільше з Китаю та США.

Про це повідомив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков у коментарі «Укрінформу».

Quote«На сьогодні в цей реєстр занесено майже 50 компаній. Найбільше з них із Китаю – 14. На другому місці США – 7 компаній. Всі інші – переважно з країн Європейського Союзу», – зазначив він.

За словами Новікова, зараз спостерігається тенденція, що міжнародні компанії, які продовжують свою діяльність в росії, активно звертаються до НАЗК, представляють плани виведення своїх бізнесів із країни-агресора і просять не включати їх у відповідний реєстр.

Quote«Минулого тижня одна з таких компаній звернулася до нас і оголосила про свій намір представити план виходу з рф, щоб не потрапити до вказаного реєстру», – додав голова НАЗК.

За його словами, наразі уже є випадки, коли цей інструмент допоміг вийти компаніям з росії, після чого їх виключили з реєстру.

Quote«Серед цих кейсів – три грецькі нафтові перевізники, британський виробник паперу Mondi, ірландська компанія з постачання суднового палива Peninsula Petroleum Limited, найбільша в світі індійська компанія з виробництва та експорту діамантів Shree Ramkrishna Exports (SRK). Наразі вони вилучені з нашого реєстру», – додав Новіков.

Водночас він наголосив, що щотижня до реєстру вноситься нова транснаціональна компанія, яка продовжує працювати в росії і сплачує значні податки в бюджет рф.

Quote«Сподіваємось, що все ж таки цінності свободи і демократії переможуть і згодом усі ці компанії вийдуть з ринку рф», – резюмував голова НАЗК.

Що являє собою Реєстр міжнародних спонсорів війни

Це спільний проєкт НАЗК з компанією Refinitiv, яка є партнером World-Check — бази даних політично відомих осіб та осіб і організацій підвищеного ризику, створений з метою унеможливлення ведення міжнародного бізнесу на крові українців.

Раніше The Page повідомляв, що НАЗК внесло бельгійського незалежного оператора газової системи Fluxys до списку міжнародних спонсорів війни. Компанія сприяє експорту російського скрапленого природного газу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉