Facebook Pixel

Майже $100 млрд за 100 днів війни: росія й далі заробляє на експорті викопного палива

Світ і далі купує в росії нафту та газ, фінансуючи здатність агресора продовжувати війну в Україні. За 100 днів повномасштабного вторгнення – з 24 лютого до 3 червня — москва заробила на експорті викопного палива 93 млрд євро ($98 млрд), підрахували експерти фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Найбільше припало на долю Європейського Союзу – 61% загального обсягу, або 57 млрд євро. У глобальному масштабі в топі найвідданіших покупців – Індія, Франція, Китай, ОАЕ та Саудівська Аравія. Перераховані країни наростили імпорт за звітний період. Позицію найбільшого імпортера в Німеччини відібрала КНР, оскільки Берліну вдалося дещо знизити обсяги закупівлі енергоносіїв у країни-агресора.

Найбільшого удару по «гаманцю» Кремля завдали Сполучені Штати та Польща – вони скоротили імпорт у травні на 30 млн та 20 млн євро на день відповідно. Литва, Фінляндія та Естонія спромоглися скоротити імпорт більш як наполовину.

Доходи від експорту копалин є основним джерелом фінансування російської військової агресії, забезпечуючи 40% доходів федерального бюджету. Виторг збільшився завдяки високим світовим цінам на пальне попри скорочення загального обсягу російського експорту.

Топ-10 найбільших країн-імпортерів російських нафти та газу за 100 днів війни рф в Україні:

  • Китай – 12,6 млрд євро імпорту;
  • Німеччина – 12,1 млрд євро;
  • Італія – 7,8 млрд євро;
  • Нідерланди – 7,8 млрд євро;
  • Туреччина – 6,7 млрд євро;
  • Польща – 4,4 млрд євро;
  • Франція – 4,3 млрд євро;
  • Індія – 3,4 млрд євро;
  • Південна Корея – 3,4 млрд євро.
Фото: CREA

Фото: CREA

Найбільше вугілля у рф за 100 днів війни в Україні купували Японія, Нідерланди та Китай; ЗПГ – Франція, Бельгія та Японія; нафти – Китай, Нідерланди та Італія; трубопровідного газу – ФРН, Італія та Туреччина.

Фото: CREA

Фото: CREA

Найбільше скоротити свою залежність від російських енергоносіїв вдалося США (на 100%), Швеції (99%) та Литві (76%).

Фото: CREA

Фото: CREA

Quote«Прогрес сьогодні є надто повільним з огляду на гостру потребу України в підтримці. Необхідні набагато рішучіші дії, щоб перекрити потік коштів у росію. У глобальному масштабі нам необхідно прискорити розгортання екологічно чистої енергії, щоб замінити імпорт копалин і знизити високі ціни на паливо, які збільшують доходи рф», — сказав провідний аналітик CREA Лаурі Мюллівірта.

Контекст. Нагадаємо: ЄС уже працює над сьомим пакетом санкцій. До нього, як очікується, увійдуть жорсткіші санкції щодо російського газу, ембарго на постачання у рф технологій, що використовуються агресором у промисловості тощо.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉