Facebook Pixel

Кабмін вніс до ВР законопроєкт про заміну «зеленого» тарифу новою системою

У понеділок, 13 лютого, Кабмін зареєстрував законопроєкт № 9011 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії генерувальними установками споживачів», повідомив представник КМУ у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, законопроєкт має на меті вдосконалити підтримку виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії генерувальними установками споживачів. Зокрема, йдеться про заміну поточної моделі «зеленого» тарифу новою моделлю Net Billing (чистий продаж), яка буде орієнтована на покриття власного споживання та не призводитиме до збільшення обсягу субсидіювання коштом інших споживачів.

Проєкт закону передбачає:

  • запровадження системи чистого вимірювання net metering для забезпечення розвитку малої розподіленої генерації з альтернативних джерел енергії без додаткового фінансового стимулювання з боку держави та споживачів;
  • визначення термінів «механізм самоспоживання», «активний споживач»;
  • визначення умов функціонування механізму самовиробництва;
  • запровадження нового договору купівлі-продажу електричної енергії за механізмом самовиробництва;
  • визначення категорій споживачів, які мають право використовувати механізм самовиробництва.

Нагадаємо: у 2021 році Міністерство енергетики анонсувало законопроєкт, покликаний замінити «зелений» тариф для виробників енергії з ВДЕ на іншу схему оплати.

Подякувати 🎉