Facebook Pixel

Кабінет Міністрів подав законопроєкт про конфіскацію військового ПДФО у регіонів

Голова Кабміну Денис Шмигаль зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №10037. Згідно з документом, з 1 жовтня у місцевих бюджетів планується забрати частину податку на доходи фізосіб, які отримані військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу.

Про це пише портал Верховної Ради.

Ці гроші надходитимуть до спеціального фонду держбюджету. Призначатимуться для закупівлі спеціальної техніки і обладнання, виробництва озброєння. За даними закону, 50% цих грошей піде на створення та закупівлю дронів, ще 50% — на створення боєприпасів.

Також законопроєкт суттєво обмежує використання залишків місцевих бюджетів. У разі прийняття законопроєкту їх можна використовувати тільки на:

  • оплату праці бюджетних установ, нарахування;
  • придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів;
  • продукти харчування;
  • оплату комунальних послуг та енергоносіїв;
  • обслуговування та погашення місцевого боргу;
  • соціальне забезпечення;
  • покриття гарантій місцевих бюджетів;
  • заходи та роботи ТРО та мобілізаційної підготовки;
  • підтримку сил безпеки і оборони;
  • проєктування, будівництво, ремонт укриттів,
  • будівництво фортифікаційних споруд,

У 2024 році надходження Дорожнього фонду зараховуються до загального фонду державного бюджету. Субвенція на дороги місцевого значення, що становить 16 млрд грн, також скасовується. При цьому 13,44% акцизного податку з виробленого і ввезеного пального залишаються в місцевих бюджетах.

Що думають представники органів місцевого самоврядування щодо конфіскації ПДФО

Зокрема, проти передачі ПДФО військових до держбюджету виступив і мер Дніпра Борис Філатов:

Quote«Борис Філатов озвучив та аргументував позицію Асоціації міст України проти скасування зарахування до бюджетів місцевого самоврядування ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців. Він також звернув увагу на обсяги фінансової підтримки ЗСУ з бюджету Дніпровської міської територіальної громади, які не завжди безпосередньо видно за кодами бюджетної класифікації», — йдеться у бюджетних консультаціях-2024 Асоціації міст України.

Представники Асоціації міст України, що об'єднує більшість українських міст, висловились проти введення даної норми. По-перше, ці кошти йдуть на відшкодування збитків від військової агресії росії.

Quote«Спираючись на дані від 754 громад із 1470, тобто понад 50% усіх в Україні, включно з обласними центрами, що перебувають зараз під контролем України, представники Асоціації міст України зазначають, що збитки цих 754 громад від дій агресора становлять 815,61 млрд грн, натомість від держави вони отримали 6,83 млрд грн для відбудови пошкоджених об’єктів», — наголошують радниця голови Асоціації міст України з муніципальних питань, народна депутатка Оксана Продан та виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Також, на думку експертів асоціації, кошти міст використовуються прозоріше, ніж у держбюджеті.

Quote«Чи достатньо в держави коштів? Ні. Чи стане їх більше, якщо заберуть військовий ПДФО у місцевого самоврядування? Ні. Потрібно допомагати тим, хто працює, хто фінансує оборону і захист з першого дня війни, у кого 64% ПДФО використовуються прозоро», — пишуть експерти.

А голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук підтримав даний законопроєкт.

Quote«В умовах війни це має максимально забезпечити підтримку обороноздатності України та розвиток оборонно-промислового комплексу» — написав у ТГ Лукашук.

Що думають представники Верховної Ради

Перший віцеспікер Верховної Ради України Олександр Корнієнко підтримає законопроєкт, але вважає, що необхідно передбачити кошти для тих громад, у яких є лише військовий ПДФО.

Quote«Водночас у громад залишатиметься їхній ПДФО від соціальної сфери, бізнесу та звичайних робітників. Баланс шукається, та зрозуміло, що є ситуації, де громада має лише військовий ПДФО. Думаю, це все буде фіксуватися і передбачатиметься рішення», — розповів Корнієнко.

Нардеп Олексій Гончаренко пише у ТГ, що цей закон обмежує місцеве самоврядування в Україні:

Quote«Я кожен раз кажу, що на військо, на озброєння треба більше грошей, і ось ніби вони і прийдуть. Але це робиться під егідою того, що місцеві бюджети ненормально ними розпоряджаються. Проте де гарантія, що все це дійсно піде на дрони та боєприпаси? Замість того, щоб працювати з місцевою владою, проробити механізми закупок, швидко все вирішити, треба робити цілий законопроєкт і тягнути час, потім ще робити мільйон бюрократичних процедур, щоб передавати кошти. Ну і в черговий раз обмежити можливості місцевого самоврядування» — пише Гончаренко.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉